匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

返回列表 發新帖
樓主: 杏仁餅

新聞的哲學

原帖由 金星 於 2010-2-13 10:58 AM 發表

或者你睇漏左少少野,

我指佢賺錢,但只是想烗燿知識和文采,

跟有無知識同文采是兩回事,當然我覺得佢九唔搭八,半點文采都無

你看清楚一點,我己回答你了......
原帖由 金星 於 2010-2-13 10:58 AM 發表

或者你睇漏左少少野,

我指佢賺錢,但只是想烗燿知識和文采,

跟有無知識同文采是兩回事,當然我覺得佢九唔搭八,半點文采都無

既然你認為佢無半點文采,你又何來對佢有炫耀文采的感覺呢?邏輯不通....矛盾.
原帖由 華人 於 2010-2-13 12:09 PM 發表

既然你認為佢無半點文采,你又何來對佢有炫耀文采的感覺呢?邏輯不通....矛盾.

非常簡單道理,

打個比諭: 財經報紙上的專家,個個都講的有根有據,但系"吹水"者99.99999%

我只能回答的是"他們個個九唔搭八" ,"根本無料扮四條"

個個扮專家炫燿自己的能力

這樣可能你比較容易理解
原帖由 金星 於 2010-2-13 01:52 PM 發表

非常簡單道理,

打個比諭: 財經報紙上的專家,個個都講的有根有據,但系"吹水"者99.99999%

我只能回答的是"他們個個九唔搭八" ,"根本無料扮四條"

個個想 扮專家炫燿自己的能力

這樣 ...

如果你說財經專家無料扮四條,這一點我同意,你相信這些專家隨時有損失.但陶傑只是講出佢對社會事件的個人看法,你認同與否對你基本上毫無損失,所以佢與財經專家不能混為一談.
原帖由 華人 於 2010-2-13 02:18 PM 發表

如果你說財經專家無料扮四條,這一點我同意,你相信這些專家隨時有損失.但陶傑只是講出佢對社會事件的個人看法,你認同與否對你基本上毫無損失,所以佢與財經專家不能混為一談.

新年進步!

和而不同!

恭喜發財
原帖由 金星 於 2010-2-13 05:34 PM 發表

新年進步!

和而不同!

恭喜發財

恭喜發財......