匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 2719|回復: 7

渣打維持本月底減息半厘的看法

渣打香港定息策略師張淑嫻認為,市場最壞的情況未過,資金仍然緊絀,該行維持本月底減息半厘的看法。雖然利率期貨市場對聯儲局減息半厘的機會已降至零,但渣打香港仍維持美國月底減息半厘的看法。張淑嫻接受電台訪問後表示,該行對美國前景的看法較為悲觀,認為市場最壞的情況尚未過去。

她認為,美國仍有不少減息空間,料聯邦基金利率於今年年底將下調至1厘。她解釋,美國第二季將有大批次按需重定息率,有關息率可能由2厘急升至10厘,加上預期美國企業業績轉差,料未來將有更多壞消息陸續出現。現時聯邦基金利率為2.25厘,若下調至1厘,即尚有1.25厘的減息空間。
Obama, Clinton and McCain 冇一個有搞好經濟往績支持! 美國唔係台灣,唔可以走紅!

唔會減到1%比下屆涷蒜總統接火棒既,唔係冇彎轉,除非McCain輸梗!

月尾減多半厘都唔會係新聞,減1/4厘係拖多一個月到6月睇民主黨搵邊個跑出再部署! 反而要留意第一季經濟增長出現負增長未,息口問題已經尾聲,油價高低變成今後關鍵!
是就好!!
原帖由 無法笑 於 2008-4-24 09:06 AM 發表
渣打香港定息策略師張淑嫻認為,市場最壞的情況未過,資金仍然緊絀,該行維持本月底減息半厘的看法。雖然利率期貨市場對聯儲局減息半厘的機會已降至零,但渣打香港仍維持美國月底減息半厘的看法。張淑嫻接受電台 ...

"未來將有更多壞消息陸續出現"
原帖由 CDO 於 2008-4-24 09:32 AM 發表
Obama, Clinton and McCain 冇一個有搞好經濟往績支持! 美國唔係台灣,唔可以走紅!

唔會減到1%比下屆涷蒜總統接火棒既,唔係冇彎轉,除非McCain輸梗!

月尾減多半厘都唔會係新聞,減1/4厘係拖多一個月到6月 ...

"油價高低變成今後關鍵!"
thanks