匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 4362|回復: 15

原油、欧元已破位,为何金价磨磨蹭蹭?

今晚或许快速跟上?
沙发
三輪槓桿~

油價 歐元 金價...他們三位是平衡的...
金价会否今夜见700-
原帖由 blue1 於 2008-11-12 08:43 AM 發表
今晚或许快速跟上?

我比個 solid d既答案比你,等你唔好被混淆!

你提到有3種產品,當中係 原油,歐元,黃金

原油係今年 7月份碰頂由147蚊回落,跌到昨晚最低 58.3,跌幅係60巴仙

歐元今年出現雙頂見1.60水平回落,分別係 4月同7月,至上次最低見 123水平,跌幅係 25個巴仙

黃金今天3月見頂由1030水平回落,上次最低見 680 跌幅係 34個巴仙

以上既數字係表示,三者既速度係唔同既,不論係時間或者波幅,主要原因是三者既市場都不同,參與遊戲既資金亦不同,只可以用來參考!
今日大家都講油價,咁比多d數據比你地分析,唔好求其講得就講,理性d去下定論,贏輸都係幸苦錢黎,邊有咁多免費午餐。

原油係80年代最低由9.75美元一桶起步升到歷史高位147美元,回吐0.618係 62.20水平,即本月收市跌破62.20收市可正式替石油蓋棺,如果回吐2/3係55.5美元,而過去5年油價平均係64美元,10年平均價係45.6美元,20年平均價係32.6美元。油價上次低位係07年1月份當時低見48.8美元,自2005年6月以來,油價月線收市未低過57.50美元。我唔識波斯理論,唔知147係3定5浪,我只知今次回吐係A浪而唔係C浪,即往後仍會出現 B,C浪,油價見4X一D都唔難,就如金價見2010一樣,不過唔知幾時。
原帖由 CDO 於 2008-11-12 02:01 PM 發表

我比個 solid d既答案比你,等你唔好被混淆!

你提到有3種產品,當中係 原油,歐元,黃金

原油係今年 7月份碰頂由147蚊回落,跌到昨晚最低 58.3,跌幅係60巴仙

歐元今年出現雙頂見1.60水平回落,分 ...

谢cdo兄信息
在下亦明此理,但金价与二者相关度颇高,故有较高参考意义