匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 4758|回復: 18

明修棧道,暗度陳倉

銀子 - 你好野!
原帖由 CDO 於 2009-2-18 01:19 PM 發表
銀子 - 你好野!

曾几何时...
金子升得機多,880升到970先百壹蚊,就鬼殺咁嘈!
銀子年初由11蚊升到呢秒14.25,升近百分之三十,而且重未升完,呢點冇人提過,扮豬吃了幾隻老虎啦,又唔見你地嘈!
頭像被屏蔽
咁先得人驚麻!
原帖由 steven 於 2009-2-18 01:32 PM 發表
most small investors don't bother to look at gold/silver ratio

我冇講兩者關係,我只係話如果怕買金摸頂,不如買下D白銀,唔知 CHING 你同唔同意呢?
原帖由 BC1410 於 2009-2-18 01:41 PM 發表
咁先得人驚麻!

如果你信技術分析,咁你識點做呢

回復 #6 CDO 的帖子

我冇講兩者關係,我只係話如果怕買金摸頂,不如買下D白銀,唔知 CHING 你同唔同意呢?

呢句要放大,加麻要免責! 以上買賣純粹係筆者個人觀點,投資者應該先行平估個人承擔風險能力,利用停損單設置風險上限,避免在買賣過程中出現嚴重虧損,貪和貧都是一點之差,可是千里之外!
昨晚美股收7551,DAY LOW,距離上次11月底部7455相差100點,今晚好大機會再測試上次底部,正常淡友亦會在7500下方回補空頭做出反彈,金價亦可借機會回吐。

操作建議 : 等待13.90-14.00間買進白銀,13.45-13.50停損,若白銀再次突破14.30上方,技術上有效阻力要到16美元前才出現,50點子止損博2美元,近4倍回報,唔怕輸不防小注。

以上買賣純粹係筆者個人觀點,投資者應該先行平估個人承擔風險能力,利用停損單設置風險上限,避免在買賣過程中出現嚴重虧損,免責!
原帖由 CDO 於 2009-2-18 01:28 PM 發表
金子升得機多,880升到970先百壹蚊,就鬼殺咁嘈!
銀子年初由11蚊升到呢秒14.25,升近百分之三十,而且重未升完,呢點冇人提過,扮豬吃了幾隻老虎啦,又唔見你地嘈!   

你計錯數了!  根據你的資料,880到970只有90元的升幅! 雖然金的11%升幅遠遠不及銀的30%,但以利潤計,買1手金賺約HK$7000,但買1手銀只賺約HK$6500