匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 3632|回復: 13

新手一問......每次買賣做幾多手??

小妹是金銀新手, 如計畫保證金定為一萬元至二萬元, 希望達到每次賺少少, 少食多餐的做法, 請問每次交易做幾多手才算合理? 一來就十手, 係咪太衝動? 可否請大家講下你們的交易策略?

希望各位多多指教, thanks.

KK
原帖由 kk1234 於 2007-12-30 11:49 PM 發表
小妹是金銀新手, 如計畫保證金定為一萬元至二萬元, 希望達到每次賺少少, 少食多餐的做法, 請問每次交易做幾多手才算合理? 一來就十手, 係咪太衝動? 可否請大家講下你們的交易策略?

希望各位多多指教, thanks ...

2W怎么做得了10手 ???
原帖由 kk1234 於 2007-12-30 11:49 PM 發表
小妹是金銀新手, 如計畫保證金定為一萬元至二萬元, 希望達到每次賺少少做法, 請問每次交易做幾多手才算合理? 一來就十手, 係咪太衝動? 可否請大家講下你們的交易策略?

希望各位多多指教, thanks ...

首先看你是否每天都要做单?其次操作思路怎么定位.
如果是短线 一礼拜2---3次就好.
方向对否?
自己的心理状态也很主要.
对于数据的理解和推理能力
有自己的想法和方向.听的声音太多会打乱你的思维.毕竟亏赚都要你自己承担

祝:新的一年大吉大利.
我係新手....我都唔知自己有否計錯數, 還是講得唔清楚, 我的計法是 :

保證金HK$20,000 x 20倍 = HK$400,000 (約US$51,000)

現時金價約為 840

以上計法, 不知點解買唔到十手八手? 請指教.

KK

回復 #4 kk1234 的帖子

我做一手最少要放HK$5W.太少有时...................

新手就做10手你好劲

回復 #3 殊仁小子 的帖子

請問當金價係一段波幅中升升跌跌, 係咪要渣定主意買升或跌, 不要自己買了升, 一見跌, 又走去買跌?

在波幅段中的升跌, 是否要好有耐性等到心目中的價位?  (眼見D數字係咁升升跌跌, 好刺激呀....)

新手KK
原帖由 kk1234 於 2007-12-31 12:20 AM 發表
請問當金價係一段波幅中升升跌跌, 係咪要渣定主意買升或跌, 不要自己買了升, 一見跌, 又走去買跌?

在波幅段中的升跌, 是否要好有耐性等到心目中的價位?  (眼見D數字係咁升升跌跌, 好刺激呀....)

新手KK
...

很好
原帖由 kk1234 於 2007-12-31 12:20 AM 發表

新手KK
...

平常心吧,有舍有得.
心定
有时心定会让你的心拔凉拔凉的,记得止损

回復 #1 kk1234 的帖子

好象你已经问过很多次这个问题了。
不是有很多前辈告诉你心得了吗?
自己慢慢体会
祝:好运
原帖由 kk1234 於 2007-12-31 12:17 AM 發表
我係新手....我都唔知自己有否計錯數, 還是講得唔清楚, 我的計法是 :

保證金HK$20,000 x 20倍 = HK$400,000 (約US$51,000)

現時金價約為 840

以上計法, 不知點解買唔到十手八手? 請指教.

KK

請問為什麼會如此計出來HK$20,000 x 20倍 = HK$400,000 (約US$51,000)

不是說一兩萬嗎?怎麼會x20倍的,不如直接點說一下妳會用多少資金(港元)吧!