匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 4496|回復: 18

真真麻煩,不知點算好

20/11嘈人日記之片段

2004年2月美國核心通脹率只有1.25%,當年唔少人曾擔心通縮出現,其後係通脹回升,因早喺2003年6月之前聯邦基金利率由6.25厘降至1厘,上述情況將來可能重演。近期因信貸收縮令新增嘅貨幣唔會刺激CPI上升,日後聯儲局停止減息後六個月至九個月,通脹率將再回升。估計通脹回落期响明年第二季結束,通脹率上升期由明年下半年開始;投資策略係金價每低於700美元便收集(最低估計可見630美元),長期上望2000美元;心中估計黃金低潮喺明年第一季出現。

近日各種物資價格回落(包括石油),唔係因為供應上升而係因為需求下降,估計需求下降期一直維持到明年第二季,明年下半年將因需求上升而令價格再升。依家對金價睇得最淡係對沖基金經理Hugh Hendry,佢認為雖然政府大量注資及bailout,但對經濟本身並唔會帶來任何影響(白費工夫是也)。佢估計明年美元利率將低於0.5厘,未來金價可見550美元或以下(我老曹卻唔認同佢嘅睇法)。

老友
原帖由 史丹福長今 於 2008-11-20 05:38 PM 發表
20/11嘈人日記之片段

2004年2月美國核心通脹率只有1.25%,當年唔少人曾擔心通縮出現,其後係通脹回升,因早喺2003年6月之前聯邦基金利率由6.25厘降至1厘,上述情況將來可能重演。近期因信貸收縮令新增 ...

黄金1032的时候为什么都没有人喊见550。如果那时侯喊那多好呀!现在好多人都在喊 !小心被误导---老兄

原帖由 笑傲江湖 於 2008-11-20 05:43 PM 發表

黄金1032的时候为什么都没有人喊见550。如果那时侯喊那多好呀!现在好多人都在喊 !小心被误导---老兄

不喊低点怎扫货
原帖由 笑傲江湖 於 2008-11-20 05:43 PM 發表

就是怕人被誤導,以為金真會上2000
原帖由 二叔公 於 2008-11-20 05:41 PM 發表
老友

叔叔….
原帖由 史丹福長今 於 2008-11-20 05:53 PM 發表

叔叔….

冇缩
原帖由 二叔公 於 2008-11-20 05:56 PM 發表

冇缩

武叔有何心水….
27 / 72
原帖由 史丹福長今 於 2008-11-20 05:58 PM 發表

武叔有何心水….
27 / 72  

冲高回落卦
建议观察60是否坚挺~挺住就看72~不举就下看27