匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: linzhish

井喷还是雪崩

原帖由 BC1410 於 2008-3-2 02:03 AM 發表

CDO 兄果然有見地........可能現時由ODM再加OBM.......做出口業務變到做出入口再加轉口先可以生存了..........

有D野只可以回味,而家O乜M都冇得做,信貸風險增加,賣咩都冇著數。遲D債仔惡過貴利,你信唔信?  
回復

原帖由 CDO 於 2008-3-2 02:19 AM 發表

有D野只可以回味,而家O乜M都冇得做,信貸風險增加,賣咩都冇著數。遲D債仔惡過貴利,你信唔信?  

咁咪連收數業都要執(粒)
咁又唔駛太過悲觀........話到尾香港唔係淨番金融及服務 ' ' 行業麻
個人傻見
回復

不如轉個話題, 講吓D Yen 呢
回復

原帖由 BC1410 於 2008-3-2 02:28 AM 發表

咁咪連收數業都要執(粒)
咁又唔駛太過悲觀........話到尾香港唔係淨番金融及服務 ' 性 ' 行業麻
個人傻見

我從來都係最樂觀,無危點會有機,財富點樣轉移!

兩者都係進出口業務,資金及姿色進出!  

好了! 晚安!
回復

回復 #104 CDO 的帖子

晚安!
回復

原帖由 金星 於 2008-2-28 09:25 PM 發表

心態改變左好多..本來我今年己開始放草...

所以好矛盾

一脚踏入生死路,两手推开是非门

人之所以把世界颠倒,原由是为了摆正某人的倒影

兄台,别来无恙,好象长大成人了
回復

原帖由 CDO 於 2008-3-2 02:19 AM 發表

这位前辈的签名很有道理:
同枱食飯各自修行, 好好學習天天向上!
回復

原帖由 華人 於 2008-3-1 11:55 PM 發表

成衣類.今天有一位香港上市公司的執行董事(那一間?在下不會說),對在下吐苦水,在2000年投資走超過2500萬間了一工廠,直至2007年是6年虧損,一年盈利,亦即6比1,今年在注資300萬,如再虧損,關門大吉,廠房工具租給別 ...

华兄咁落力帮朋友另人好感动!

讲番两句以示支持:
就珠三角来讲,无疑,中小型加工业已日薄西山;但也未可一概而论,假如有"料"任何时候都可以游龙戏水!!
"料A":关系 --- 例如海关、经委几当地政府等人脉;
“料B”:项目 --- 例如含高新技术、环保题材或独家经营等;
“料C”:嘬头 --- 带有少少蛊或...(好似唔方便&#35762...;
关键系A料(B、C料多数都系老作 - 以在下接触过无数咁多所谓外资企业来睇,包括CDO提及的裕元);
可以咁讲:无关系生存都难,诳论发展...!!!
除非系大型跨国实业就完全唔同:例如N年前OXY的大老细Dr.Hammer,北京可以特许其私家飞机飞越首都领空进入京城同老邓开party讲数,之后所有在华投资的外企齐齐获得免税优惠待遇...!
回復

原帖由 Touch 於 2008-3-2 12:42 PM 發表

讲番两句以示支持:
就珠三角来讲,无疑,中小型加工业已日薄西山;但也未可一概而论,假如有"料"任何时候 ...

Touch兄,多謝你,勞煩閣下打咁多字,提供意見,無言感激.再次道謝.
回復

原帖由 Touch 於 2008-3-2 12:42 PM 發表

讲番两句以示支持:
就珠三角来讲,无疑,中小型加工业已日薄西山;但也未可一概而论,假如有"料"任何时候 ...

haha,touch兄应该系银行业人士...
小弟A、B、C都没,唯有乞食...
回復