匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: KBG

中国股市

原帖由 華人 於 2008-4-2 02:43 AM 發表

Touch兄,你咁講,在下唔識答. ......慚愧.

me too, nothing I can say, but just awaiting to yours order...whenever the signal is on...OK?!
原帖由 Touch 於 2008-4-2 02:50 AM 發表

me too, nothing I can say, but just awaiting to yours order...whenever the signal is on...OK?!

Touch兄,A股在下真的不懂,KBG兄應熟過在下,港股應有最後一跌,現時在在下蟹狀星雲區邊緣掙扎,今年年尾有可能是buy and hold的時侯,到時再評論,現時言之尚早,歌仔也有得唱-變幻源是永恒.祝好運.
原帖由 華人 於 2008-4-2 02:59 AM 發表

Touch兄,A股在下真的不懂,KBG兄應熟過在下,港股應有最後一跌,現時在在下蟹狀星雲區邊緣掙扎,今年年尾有可能是buy and hold的時侯,到時再評論,現時言之尚早,歌仔也有得唱-變幻源是永恒.祝好運.

要等年尾...
anyway, 横掂都等咗咁耐...不妨等多下...
原帖由 Touch 於 2008-4-2 03:07 AM 發表

要等年尾...
anyway, 横掂都等咗咁耐...不妨等多下...

大荼飯是留給有耐性的人,牛市已有幾牟,熊市又能只得幾個月,時間上絕不吻合,你說對嗎?
原帖由 華人 於 2008-4-2 03:13 AM 發表

大荼飯是留給有耐性的人,牛市已有幾牟,熊市又能只得幾個月,時間上絕不吻合,你說對嗎?

言之有理...在下之前对股市投机毫无兴趣...近年可能受媒体疲劳轰炸...感觉好似唔炒嘢就唔似现代人...所以...
原帖由 Touch 於 2008-4-2 03:23 AM 發表

言之有理...在下之前对股市投机毫无兴趣...近年可能受媒体疲劳轰炸...感觉好似唔炒嘢就唔似现代人...所以...

老實說句,A股在下不熟,幫不了閣下,但港股有少少經驗,傳媒唔好信,因好時也時照本宣科,自己都不明在說什麽.有時在下看見傳媒的評淪,在下在公眾塲合也會開懷大笑,其他人以為在下儍仔一名.
原帖由 華人 於 2008-4-2 03:32 AM 發表

老實說句,A股在下不熟,幫不了閣下,但港股有少少經驗,傳媒唔好信,因好時也時照本宣科,自己都不明在說什麽.有時在下看見傳媒的評淪,在下在公眾塲合也會開懷大笑,其他人以為在下儍仔一名.face ...

在下都明白, 好多时傳媒都系受人二分四...大不了加番句免责申明就OK...其实讲心果句...又有几个真正赢钱呢...特别系最近呢排...
原帖由 Touch 於 2008-4-2 03:47 AM 發表

在下都明白, 好多时傳媒都系受人二分四...大不了加番句免责申明就OK...其实讲心果句...又有几个真正赢钱呢...特别系最近呢排...

近來在股市唔使輸己算叻仔,不過,在下已冇興趣揾碎銀,一心想食大荼飯,上帝保佑,死就罷就.晚安.
原帖由 華人 於 2008-4-2 03:55 AM 發表

近來在股市唔使輸己算叻仔,不過,在下已冇興趣揾碎銀,一心想食大荼飯,上帝保佑,死就罷就.晚安.

have a good night!
原帖由 Touch 於 2008-4-2 03:23 AM 發表

预计A股于5月中见底...由于中人寿、中平安、中信证券等以往靠股市收益做好业绩的大蓝筹,一季度业绩于4月底公布,可能非常难看,如猜测没错,那么5月上旬将会大插水...

另外参考当年台湾股市8个月跌去80%的周期,A股于07年10月初见顶,可能也会于5月中见大底...以后靠阿爷了,如果真的想奥运和谐一点的话!