匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

黃金南北走九遍

SDR你地點睇呀?
原帖由 二叔公 於 2009-3-30 02:21 AM 發表

我都以為距想撩交打~睇真d又唔似

做定勢  一步步嚟
原帖由 二叔公 於 2009-3-30 02:22 AM 發表
SDR你地點睇呀?

仲要問,簡單!美國say no.就no咯.
原帖由 華人 於 2009-3-30 02:21 AM 發表

牛郎,你認為整到咩?

短期內好難  將來真係要睇美國番到身冇咯
原帖由 魯賓 於 2009-3-30 02:25 AM 發表

短期內好難  將來真係要睇美國番到身冇咯

番唔到身我先驚.戰爭啊.老細.
原帖由 華人 於 2009-3-30 02:24 AM 發表

仲要問,簡單!美國say no.就no咯.

SDR最初是用黃金來定價的~隨後SDR與之脫鉤改成一籃子紙幣定價~籃子裏的幣種和權重改來改去~各國爭奪得不亦樂乎~用虛擬單位的SDR是否能像主權貨幣美元一樣完全覆蓋式地履行各種政府、商業和私人的結算和轉移支付的功能?這好比人們的銀行存款數字是虛擬的但卻有現鈔的流動和結算!給虛擬以“實感”而純粹的虛擬單位“移動”是否有問題?並且SDR的增發很難避免紙幣化濫發的傾向(SDR根據各國的GDP份額來發行也很容易創造各國的虛假GDP統計~甘都得?
原帖由 華人 於 2009-3-30 02:27 AM 發表

番唔到身我先驚.戰爭啊.老細.

咁就係呀  老美船堅炮利  打遍天下無敵手
原帖由 二叔公 於 2009-3-30 02:29 AM 發表

SDR最初是用黃金來定價的~隨後SDR與之脫鉤改成一籃子紙幣定價~籃子裏的幣種和權重改來改去~各國爭奪得不亦樂乎~用虛擬單位的SDR是否能像主權貨幣美元一樣完全覆蓋式地履行各種政府、商業和私人的結算和 ...

你唔好理咁多.當時美國say no.所以就no.因為歐洲需要美國的保護來抗衡蘇聯的魔掌.現時歐洲國家的言論亦反對這種見議.就係咁簡單.
原帖由 華人 於 2009-3-30 02:34 AM 發表

你唔好理咁多.當時美國say no.所以就no.因為歐洲需要美國的保護來抗衡蘇聯的魔掌.現時歐洲國家的言論亦反對這種見議.就係咁簡單.

時間愈拖得耐對美愈有利
原帖由 魯賓 於 2009-3-30 02:29 AM 發表

咁就係呀  老美船堅炮利  打遍天下無敵手

等美國佬攔截導彈技術成熟,俄國佬有排受.