匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

九月攻防戰

暫時只看到淡倉增加好多~如果呢次升到上US1200 實夾到 jer jer 都斷埋~今次上升個動力唔知會唔會都系咪來自大夾淡倉~我越睇越糊塗咯
有人就甘話~xoxoex及倫敦金的定價只是一個參考,黃金同股票、債券最大分別就係,無需一定要依賴交易所進行交易,亦無需由權威機構厘定價值,散戶亦可很容易私下持有,令私下議價極容易,像當年老美將金價定在35美元,但同時期巴基斯坦卻是110美元(可參考電影鐵金剛大戰金手指),於是才有黃金走私(對美國而言是走私,但對巴基斯坦則是黃金入口),由兩大交易所定出價格的做法並非永恆不變,亦並非唯一,交易平臺一多(香港將有),價格可能有幾個,你以為金價未到1000嗎?部份越南銀行已用1022美元收金了。有實物在手,又何需太介懷那個價!
原帖由 二叔公 於 2009-9-6 02:51 PM 發表
暫時只看到淡倉增加好多~如果呢次升到上US1200 實夾到 jer jer 都斷埋~今次上升個動力唔知會唔會都系咪來自大夾淡倉~我越睇越糊塗咯
有人就甘話~xoxoex及倫敦金的定價只是一個參考,黃金同股票、債券最 ...

咁始終要有個參考價架......未知越南黃金入口是否要抽稅?
原帖由 華人 於 2009-9-6 02:55 PM 發表

咁始終要有個參考價架......未知越南黃金入口是否要抽稅?

呢樣就不知哪~現時個環境好似乜都冇參照物哪~越南單野d炒友唔講都不知呢
原帖由 二叔公 於 2009-9-6 02:59 PM 發表

呢樣就不知哪~現時個環境好似乜都冇參照物哪~越南單野d炒友唔講都不知呢

我覺得無乜代表性.
原帖由 華人 於 2009-9-6 03:02 PM 發表

我覺得無乜代表性.

呵~現時我只知道自己是輸家代表
原帖由 二叔公 於 2009-9-6 03:05 PM 發表

呵~現時我只知道自己是輸家代表

咁又唔好咁講....有輸有嬴o者.
原帖由 華人 於 2009-9-6 03:06 PM 發表

咁又唔好咁講....有輸有嬴o者.

你今日唔出去?剛醒呀
原帖由 二叔公 於 2009-9-6 03:08 PM 發表

你今日唔出去?剛醒呀

今朝去左飲茶啦.點幾兩點返左啦.
原帖由 華人 於 2009-9-6 03:10 PM 發表

今朝去左飲茶啦.點幾兩點返左啦.

我又想訓哪~個人奄奄悶悶甘
原帖由 二叔公 於 2009-9-6 03:12 PM 發表

我又想訓哪~個人奄奄悶悶甘

咁你瞓啦.....我睇下書.