匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: KBG

美国参院通过制裁法案

原帖由 雷文 於 2007-7-28 01:38 AM 發表

鄧SIR,遲了看此貼,不好意思!!!

唔理又唔得,亞爺怕明年亞扁唔做台灣總統來了小香港選特首,唔覺意選左佢出來,咁就大件事,台灣2200萬人過晒來香港慶祝,維園坐唔晒!!!

雷兄,其實都只是吹吹水,我們這些小市民可以改變什麼?今天報章都說政改都被大陸遙控.....
只不過,唔知點解好多人都覺得沒了阿爺香港就唔掂....看看台灣阿爺幫過其什麼?!台灣民生還不比香港更好,
說開又說,今天報章還說讓深圳200萬人用e通道自由進出香港,睇怕第二日維園都無得比你同我坐.
&#9825
原帖由 Tang 於 2007-7-28 02:53 AM 發表

雷兄,其實都只是吹吹水,我們這些小市民可以改變什麼?今天報章都說政改都被大陸遙控.....
只不過,唔知點解好多人都覺得沒了阿爺香港就唔掂....看看台灣阿爺幫過其什麼?!台灣民生還不比香港更好,
說開又說,今天報章還說讓深圳200萬人用e通道自由進出香港,睇怕第二日維園都無得比你同我坐....

所以话老邓你D思维仲未改变,今时今日还局限于"小香港"范围...就经济而已,10∼20年前中国大陆需要借助香港走出去,但时至今日,大陆经济已经腾飞,系外面世界抢住涌进来!
如果真系甘钟意坐广场,维园坐唔落,广州火车站大把地方坐...
原帖由 KBG 於 2007-7-28 10:32 AM 發表

所以话老邓你D思维仲未改变,今时今日还局限于"小香港"范围...就经济而已,10∼20年前中国大陆需要借助香港走出去,但时至今日,大& ...

K兄,其實就我所知湧進大陸的資金能賺錢只有一些受照顧的財團,如果楂住100幾十個的小投資者,我眼見不佑幾多都是血本無歸,包括我自己......就當我唔識做生意啦。小香港的文化有其可愛之處。
上世紀30年代的香港人口只有三十余萬,現在的人口密度真吓親我。不是說不歡迎一河之隔的同胞,不過多200萬可順時進進出出的的訪客我怕不單維園沒地方坐,走到街上怕連行的路的水洩不通 。至於坐廣州火車站廣場,咪搞我呀!過往有死人躺著都沒人管的記憶猶在,怕怕呀!
原帖由 Tang 於 2007-7-28 11:29 AM 發表

K兄,其實就我所知湧進大陸的資金能賺錢只有一些受照顧的財團,如果楂住100幾十個的小投資者,我眼見不佑幾多都是血本無歸,包括我自己......就當我唔識做生意啦。小香港的文化有其可愛之處。
上世紀30年代 ...

如果我没记错,你系折左卑个妹妹仔涡...哈哈!
香港人都可以用e道来深圳,点解深圳人唔可以用e道过香港?而且系香港政府同意的涡...宜家好的东西,香港人就想阿爷卑晒,呢种思维真系越来越没进取!
原帖由 KBG 於 2007-7-28 01:57 PM 發表

香港人都可以用e道来深圳,点解深圳人唔可以用e道过香港?而且系香港政府同意的涡. ...

那只是北京一廂情願的想法,以為給港人捨恩.....
原帖由 Tang 於 2007-7-28 02:04 PM 發表

那只是北京一廂情願的想法,以為給港人施恩.....

中文是形音義結合體,增減筆劃是為形錯、家作加是為聲錯、施作捨是為義錯.....
這些錯誤多出現於初小學童,其實成年人偶然也會有之。
[quote]原帖由 KBG 於 2007-7-28 01:57 PM 發表

香港人都可以用e道来深圳,点解深圳人唔可以用e道过香港?而且系香港政府同意的涡. ...(港府建議中,未成事實•)/quote]
以前在國內同期開有三家美容中心,只有一家折左比妹妹仔....
Tang哥今日好有學術feel,
兼做埋社會學家。
不過,
Tang哥你好似衰鹹濕喎。