匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: TC

G7 會議的影響

炒金要留意既係IMF售金事件能否落實

可否出售,怎樣出售,用多少時間出售等等~

國際貨幣基金組織(IMF)執委會提議拋售403.3噸黃金儲備,用以緩解國際資金流通短缺,出售黃金所得將投資于公債和公司債,甚至可能是股票。IMF官員表示,執委會已經提議拋售其持有的3217噸黃金儲備中的大約12%,即約403.3噸黃金,此舉將為IMF籌資大約110億美元。
原帖由 CDO 於 2008-4-13 02:08 AM 發表

TC兄好耐無見
你都做了幾年買賣,應該有自己睇法,不如你講番兩句,大家互勉!

我排在大豆芽菜前,下一個好似輪到我答,我講咩唔重要,佢地既說話就舉足輕重!

以下為G7官員會後發表的評論 ...

只不過是一塲戲,強美元政策己可列入笑話大全....
原帖由 CDO 於 2008-4-13 02:13 AM 發表
炒金要留意既係IMF售金事件能否落實

可否出售,怎樣出售,用多少時間出售等等~

國際貨幣基金組織(IMF)執委會提議拋售403.3噸黃金儲備,用以緩解國際資金流通短缺,出售黃金所得將投資于公債和公司債,甚至 ...

CDO兄好~~
咁幾時先知答案呢?公佈了沒呢?唔該!
原帖由 苦海無涯 於 2008-4-13 02:16 AM 發表

CDO兄好~~

G7開完會後IMF接住係華盛頓開會,應該星期一,二又有新消息!
原帖由 CDO 於 2008-4-13 02:22 AM 發表

G7開完會後IMF接住係華盛頓開會,應該星期一,二又有新消息!

唔該晒
咁問多樣,會對金市有幾大影響呢?
原帖由 苦海無涯 於 2008-4-13 02:16 AM 發表

CDO兄好~~

妳咁心急做乜啫?
原帖由 華人 於 2008-4-13 02:24 AM 發表

妳咁心急做乜啫?

想搏多張囉.....想快d到"訂"
原帖由 苦海無涯 於 2008-4-13 02:26 AM 發表

想搏多張囉.....想快d到"訂"

在下只有祝天涯妹心想事成.....
原帖由 華人 於 2008-4-13 02:27 AM 發表

在下只有祝天涯妹心想事成.....

知你心地好 ....
但係dab真d句句子,好似係好危啵.......
原帖由 苦海無涯 於 2008-4-13 02:24 AM 發表

唔該晒
咁問多樣,會對金市有幾大影響呢?

睇下賣唔賣得成先啦,IMF投完票都要過麻美國國會過關,都係羅出來炒既o者!