匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 無法笑

成思危籲人民幣炒家收手 - 轉貼

原帖由 無法笑 於 2008-4-22 09:08 AM 發表
近期港人違規超帶人民幣入境內地案件金額均出現成倍的增長,已引起國家有關部門關注。資料顯示,2007年全年,海關抽查發現的超帶貨幣個案便逾2000例,但今年首三個月發現的個案便高達1000宗,其中大部分是攜帶超 ...

帶隻勞都唔止2萬銀啦, 除非係羅湖買就另作別論!
原帖由 CDO 於 2008-4-22 02:45 PM 發表

帶隻勞都唔止2萬銀啦, 除非係羅湖買就另作別論!

放心...自用既物品二十万都无问题...登记下...唔使打税...
原帖由 Touch 於 2008-4-22 03:11 PM 發表

放心...自用既物品二十万都无问题...登记下...唔使打税...

最緊要唔好帶返出來, 20萬係大陸盡情消費, 幫助經濟增長由出口轉為內需帶動, 為港男爭光!
人民幣炒家收手
原帖由 CDO 於 2008-4-22 03:15 PM 發表

最緊要唔好帶返出來, 20萬係大陸盡情消費, 幫助經濟增長由出口轉為內需帶動, 為港男爭光!

20萬係大陸盡情消費 - 老哥何其 Out 至如此!可悲!時代变了,現在港人带RMB20萬回大陸是存入銀行生息而不消費的了消費不如在香港好过。Cafe DeCoral 的套餐比大陸平及好吃。只有一樣大陸还有些競爭力的,老哥当知是什么吧!
原帖由 Touch 於 2008-4-22 03:11 PM 發表

Right!
原帖由 無法笑 於 2008-4-22 03:45 PM 發表

20萬係大陸盡情消費 - 老哥何其 Out 至如此!可悲!時代变了,現在港人带RMB20萬回大陸是存入銀行生息而不消費的了消費不如在香港好过。Cafe DeCoral 的套餐比大陸平及好吃。只有一樣大陸还有些競爭力的,老哥当知是什么吧!

乜原來不是拿20萬消費嗎?

難怪我們會看到時代的悲哀!
原帖由 無法笑 於 2008-4-22 09:08 AM 發表
近期港人違規超帶人民幣入境內地案件金額均出現成倍的增長,已引起國家有關部門關注。資料顯示,2007年全年,海關抽查發現的超帶貨幣個案便逾2000例,但今年首三個月發現的個案便高達1000宗,其中大部分是攜帶超 ...

熱錢進入大陸的渠道:-
原帖由 CDO 於 2008-4-22 03:15 PM 發表

"為港男爭光!" ... 好 ...!

為港女爭光! ... 更好... !!

"最緊要唔好帶返出來" ... 自用物品唔带返出去有机会要补税...可能仲要"酌情"罚款...小心得不偿失...!!!
原帖由 無法笑 於 2008-4-22 08:37 AM 發表
前 全 國 人 大 常 委 會 副 委 員 長 成 思 危 稱 , 首 季 內 地 出 口 放 緩 、 貿 易 順 差 減 少 , 外 匯 儲 備 卻 屢 創 新 高 , 顯 示 熱 錢 持 續 流 入 內 地 豪 賭 人 民 幣 升 值 , 值 得 高 度  ...

除非人民币对美元突然杀回8:1,否则人地当他白痴...