匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

返回列表 發新帖
樓主: 136888

股价折半,金价砍半!

目标500美元!
百分百相信會發生!仲唔止一半!
當年198x年我得20歲要學人威,買了一條粗金鏈、金牌,兩幾重,當年我係高鋒期買九九飾金賣港元4,8xx一兩計,但買了之後一直跌,跌到2xxx唔記得幾多lo!到而家條金鏈同金牌重係保險箱!

我記得黃金當年係好多年前係HK$21xx一兩!講謹未升去4xxx幾果時!
到黃金高峰期,升到4000蚊一兩,好多人買實金保值,過了好多年之後到2xxx,好多人覺得做錯左,因為冇利息收,比放在銀行更差比買股票更差,所以最後很多人都賣了!
跟住黃金就一沉不起,橫行了很長很長的時間!直到最近幾年才回升!升到你唔信!真係一個行左十幾二十年o既大週期!
所以,如果今次金融海潚打完,黃金真的行一個下行勢,我經驗告訴我一半係好有可能發生!唔信你問下你亞爸亞爺就知,腦海裡唔好仲對US1xxx懷有依戀的心!如果呢個大週期真的實現,要再沖穿US1xxx大位,可能係下一個週期1800都會有,但要等十年,二十年。但我可以保證一定能夠番家鄉!仲贏凸添!
原帖由 cccho 於 2008-10-26 10:45 AM 發表
百分百相信會發生!仲唔止一半!
當年198x年我得20歲要學人威,買了一條粗金鏈、金牌,兩幾重,當年我係高鋒期買九九飾金賣港元4,8xx一兩計,但買了之後一直跌,跌到2xxx唔記得幾多lo!到而家條金鏈同金牌重係 ...

1980年850------2008年1030过了28年,如果再来一个28年,在座50以上的朋友只能叹气:唉,我可能看不到了
黄金保值吗?1980年$850和2008年$1030购买力相差好多
198x,我剛出生。
頭像被屏蔽
原帖由 linzhish 於 2008-10-26 08:36 PM 發表

80后,虎虎有生气   

飽受摧殘,初生之虎好痛苦!
頭像被屏蔽
原帖由 linzhish 於 2008-10-26 08:52 PM 發表

会享受痛苦,人生更美好,以后你会发觉很难痛苦,因心不再年轻..

那當更痛苦,
整個世界都活在痛苦中,
在痛苦中終老。
无有痛苦,哪来欢乐。痛苦越深,再尝欢乐越畅快