匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: Billy

今晚會否跌破1158?

原帖由 Billy 於 2010-4-12 10:44 PM 發表
問親agent都不明佢講咩

先求知,再投資.
買一些講基本持術分折的書便可以了.睇完你オ做買賣吧!
基本持術分折的書,是否本書要係講倫敦金才買?Thank
原帖由 Billy 於 2010-4-12 10:57 PM 發表
基本持術分折的書,是否本書要係講倫敦金才買?Thank

一般講持術分折的書便可以了.
因一理通,百理明.

很少只講金的.若只説及金的書,會講金的歴史之類,睇吓無妨.
Thank,買持術分折的書,咁現在唯有等1155 才揸貨!
原帖由 Billy 於 2010-4-12 10:51 PM 發表
為何每次一放就升,等成晚等到冇心機,見1161放就升,就黎不敢玩

買野是要講時機,況且沒人可以贏到盡,你放左但可以見到再升/跌,亦可能或者是水尾,但只要買得合理,放得開心,又何須介懷?買黃金是有槓杆,所以要做好風險管理,懂看圖固然是好,否則問問agent 也不妨!
原帖由 Billy 於 2010-4-12 11:09 PM 發表
Thank,買持術分折的書,咁現在唯有等1155 才揸貨!

聽講801四月份有免費培訓講座,不妨了解多些也好!
原帖由 Billy 於 2010-4-12 10:51 PM 發表
為何每次一放就升,等成晚等到冇心機,見1161放就升,就黎不敢玩

為何1161便平了? 做金,是要有耐性…
晚上要留家看守阿媽,平時放工就要盡快回家,之前有其他兄姐在家還可出下街,現在我除左返工之外,己經冇出街很耐了!
原帖由 知多D 於 2010-4-12 11:14 PM 發表

聽講801四月份有免費培訓講座,不妨了解多些也好!

若本身未有任何認識而去聽,其實是聽唔明的.
看完了書,再去聽講座,唔明就問,會好D.

MW801,其實很有良心.毎月有兩晩教技術分析,有一個星期六講市場走勢.

我有去過其他公司的講座,講到金是只升不跌.
US$1,500可開戸.
同D亞婆講,賺就可以賺幾十元,蝕就只蝕2、3元.但那些公司2am 就収エ,遇上議息時大升大跌,輸死都未天光.
有一個Agent同我講(很久之前),850可揸. 若果跌到800元,就再揸.他完全没有止蝕的意識.我聽到他的説話都費事理他.輸50元金都已經可以輸死啦!
剛才在網上找了一些資料,移動平均匯聚背馳指標(MACD),在0以下就會跌,我見到現在0以下,若我在1156至1157渣,放到聽朝可行嗎?還是等1155才渣,因我做了張限價單在1155渣,這限價單要取消嗎?