匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 桄榔樹2

1/16- 1/21黃金走勢分析與買賣策略

谢谢!
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
回復  升呢

升爺, 多謝補充. 金/油關連性有時同向同步有時又唔係. 難捉摸, 油的本週技術性仍差,  ...
桄榔樹2 發表於 2012-1-16 12:29 PM

小樹老師 (有點日劇feel) , 客氣的說話日後大家都不用多說, 我才18對, 叫升爺受之有愧!

臨近歲晚, 小弟公事私事都太多, 沒太深入了解行情, 事實上都只從你文中捉摸買賣策略,   希望搵返少少過年!

兔年肯定是失利的一年, 總結去年投資我想我起碼虧 30% (包括股匯基金等), 要過去總過去, 希望龍年有一番新景氣!

我今天都掛了 1643沽, 未做到. 策略上我會沽到星期三左右, 到時搵位渣貨, 心目中希望有160x !

油價方面, 去年11月盤左個2底在 94.3附近, 12月最低是 92.70, 這兩位置好大支持! 歐洲佬縮沙, 本來這月商議抵制伊朗又拖至6月, 蓋持納專程訪中日又不得要令, 即使美國三艘航母聚集波斯灣, 看來都是威嚇機會較大, 加上溫總去了沙特, 估計目前開戰不易!

金價油價近來都分開走, 油價是強勢金價是弱勢, 油升時不一定拉動金升, 但相反油跌時可以拉動金跌, 主要是炒作借口! 個人看目前 (本周) 金市都是反覆做低機會較大, 比較理想仍然看160x 小注多, 真的大注多我看至 158x 才安心一點!
回復  升呢

升爺, 多謝補充. 金/油關連性有時同向同步有時又唔係. 難捉摸, 油的本週技術性仍差,  ...
桄榔樹2 發表於 2012-1-16 12:29 PM

有空可看看澤霖的浪, 佢話呢個係5浪, 而你話b浪, 兩個都係睇跌!
Thanks.
謝謝樹兄分析
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽