匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

感觸

回復  升呢

坐sofa 同坐車一樣, 最緊要到既定目標, 過程通常都唔係幾舒服因路程長, 直通無阻梗係 ...
桄榔樹2 發表於 2012-2-6 01:15 PM

今年個市有d怪, 升到你唔信, 要插就插到你腳軟! 講真呢轉升左230蚊係意料之外, 回下先買啦 !
回復  升呢

坐sofa 同坐車一樣, 最緊要到既定目標, 過程通常都唔係幾舒服因路程長, 直通無阻梗係 ...
桄榔樹2 發表於 2012-2-6 01:15 PM

可惜坐左架係過山車呢, 坐隱啦! 準備下山
回復  升呢

我就話改為 ib1 = increase bond 仲貼切, 因為到時歐洲資金同風險資金為避險買美債,  ...
桄榔樹2 發表於 2012-2-6 01:20 PM

原來道指升到4年高位, 立指升到11年高位, 如果兩個都倒插 ==== > 美債分分鐘負利率, 你唔印就笨!
開市啦 86
美聯儲 ( FED )主席貝南克近日發出的訊息,不難令市場認為美國快將推出新一輪量化寬鬆措施來提振美國經濟。 ...
升呢 發表於 2012-2-4 02:03 AM

如果不是貝南完日前說的一番話, 今天金子不知該在那兒?

上周美國申領救濟金人數再度下降至35.8萬人, 4周平均數更跌回2008年水平, 反映美國經濟已見復甦.

歐洲央行議息, 沒大動作之餘也沒暗示減息與否, 德拉吉是新主席, 處理上可能比較保守, 未能像特里謝當機立斷! 但即使不說, 央行總要做野, 什麼都不做以為經濟會復甦簡直天方夜談!

希債問題今晚應了斷, 在希臘政府及其他黨的角度來看, 只有妥協一個方案, 根本沒可能不妥協, 因1300億歐元還未到手, 讓資金到手時才反對或再減記緩助計劃又是另一馬子的事!

歐元, 已升了太多, 希債搞妥後應出現獲利, 現價1.33是已包括歐央行議息不變及希債方案通過消息, 不要以為只有你才知道這事會發生, buy the rumour sell the fact, 小心!

金子, 現價 1741, 追沽, 目前 1720 gogogo!
如果不是貝南完日前說的一番話, 今天金子不知該在那兒?

上周美國申領救濟金人數再度下降至35.8萬人, ...
升呢 發表於 2012-2-9 10:18 PM

補充多句, 希臘減記後望2014年債務水平回落至GDP 120%也是天方夜譚, 我不是專家, 但我過去也有債務, 要真正解決債券不是要節衣縮食, 而是懂得開源, 有盈利才可減輕負債, 希臘再樽節而不善生產, 始終不可能令負債/GDP 比重回落, 真不明白歐洲財金官員在做什麼東西, 或許根本就是用一個新騙局來蓋一個舊騙局吧!
支持!
頭像被屏蔽
回復  升呢

好多時基本面一個方向, 技術面又另一個, 單看euro 企穩 1.3240, 下個目標應為 13400- ...
桄榔樹2 發表於 2012-2-9 11:08 PM

昨晚我一邊打字, 歐元條友仔一邊講野, 金子就一邊升係咁升, 頂佢過肺! 不過... 苦盡甘來, 不怕不怕!

1720已到, next stop is 1705 gogogo!
大师苦盡甘來了