匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

原帖由 CDO 於 2009-7-31 11:37 PM 發表

有單野想向你請教,國基會沽金吹左兩年,成日游說d會員國支持售金,比佢批到都要搵人買架,400噸金不算小,好似胸有成竹咁,你知不知誰願意在歷史高位接貨?

另外,批比央行或機構投資者會不會有折讓? 據 ...

誰會接金?

好多時佢都系倫敦期貨市場沽貨,..

好多EFT 接左後直接派船真系去交收,例如:香港匯豐個倉,當然較多系俾"黑船"運走,..不知去向
原帖由 金星 於 2009-7-31 11:52 PM 發表

好多post  差d 睇唔到呢度

希望以我所知答到你,

第一, IMF 唔識trading 為何物,基本上佢每年都沽金,金價過去表現有目共睹,並且預期佢會不斷放d實金出來,...

IMF 過去20年沒有沽過金,佢地只用 Leasing 形式借貨比機構投資者收息,我的 info 與你好大出入!
原帖由 CDO 於 2009-7-31 11:37 PM 發表

有單野想向你請教,國基會沽金吹左兩年,成日游說d會員國支持售金,比佢批到都要搵人買架,400噸金不算小,好似胸有成竹咁,你知不知誰願意在歷史高位接貨?

另外,批比央行或機構投資者會不會有折讓? 據 ...

四百頓其實真系好少,你睇下etf 存貨就知...

仲未計飾金,央行需求...

英國單羞事只系大約500頓黃金,..況且實金,只系小數...

唔講你可能唔知,全球最大金市大戶系bill gate fund ...似乎無乜人提過
原帖由 金星 於 2009-7-31 11:56 PM 發表

誰會接金?

好多時佢都系倫敦期貨市場沽貨,..

好多EFT 接左後直接派船真系去交收,例如:香港匯豐個倉,當然較多系俾"黑船"運走,..不知去向

出面傳有人認晒頭先咁大聲沽400幾噸,不過係我唔信中國會咁笨近成千蚊先接佢手平野之麻!
原帖由 CDO 於 2009-7-31 11:59 PM 發表

IMF 過去20年沒有沽過金,佢地只用 Leasing 形式借貨比機構投資者收息,我的 info 與你好大出入!

無論IMF 或美國個金庫,沒有人去查的數唔代表"真"..

我高度懷疑呢兩個倉俾人爆曬...
原帖由 CDO 於 2009-8-1 12:01 AM 發表

出面傳有人認晒頭先咁大聲沽400幾噸,不過係我唔信中國會咁笨近成千蚊先接佢手平野之麻!

傳得出來代表有人一早做左對沖,最蠢果個都識點做。...
原帖由 金星 於 2009-8-1 12:00 AM 發表

四百頓其實真系好少,你睇下etf 存貨就知...

仲未計飾金,央行需求...

英國單羞事只系大約500頓黃金,..況且實金,只系小數...

唔講你可能唔知,全球最大金市大戶系bill gate fund ...似乎無乜人提過

400噸好少   

咁就係,印多疊公仔紙換實物,點都有so
原帖由 金星 於 2009-8-1 12:01 AM 發表

無論IMF 或美國個金庫,沒有人去查的數唔代表"真"..

我高度懷疑呢兩個倉俾人爆曬...

呢句最真!
原帖由 金星 於 2009-8-1 12:03 AM 發表

傳得出來代表有人一早做左對沖,最蠢果個都識點做。...

如果我係美國佬就買麻佢,貨源歸邊易d抄上落!
原帖由 CDO 於 2009-8-1 12:04 AM 發表

400噸好少   

咁就係,印多疊公仔紙換實物,點都有so

上年中國民眾購買需要都超過2500 噸,..

400噸仲唔少??