匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

黄金新世紀 !

原帖由 二叔公 於 2009-12-15 08:22 PM 發表

爆?到時可以響灣仔唔使1000蚊/呎就買到樓?5蚊咖5仔你掃嘛?有得洗牌起過莊甘快呀?

大陸一星期出2招打壓樓市 (即使只係講多過做), 香港陳總警告熱錢引發資產泡沫, 近日亦出現熱錢有退潮, 5個半月來首見港匯出現7.75上方, 但上週香港十大屋苑成交竟然升上兩個月以來最高水平, 看看明年第一季會否出現撻訂個案來確認樓市係咪回落!
原帖由 Touch 於 2009-12-15 08:28 PM 發表

咁都得!

有隻今日升左10%啦
原帖由 二叔公 於 2009-12-15 08:25 PM 發表

你其他d呢?出曬貨未呀

坐緊
原帖由 升呢 於 2009-12-15 08:32 PM 發表

大陸一星期出2招打壓樓市 (即使只係講多過做), 香港陳總警告熱錢引發資產泡沫, 近日亦出現熱錢有退潮, 5個半月來首見港匯出現7.75上方, 但上週香港十大屋苑成交竟然升上兩個月以來最高水平, 看看明年第一季 ...

陳總仲話會阻止泡沫形成
原帖由 升呢 於 2009-12-15 08:34 PM 發表

坐緊

你都走佐大半哪~安心去日本哪
原帖由 二叔公 於 2009-12-15 08:36 PM 發表

陳總仲話會阻止泡沫形成

我聽過一個故事!

在上世紀60-70年代, 當時買一間屋才幾萬元, 而當時打工仔工資平均一個月是百多二百元, 即每月工資夠買一呎!

那今天香港房子平均才5000-6000呎, 按現時人均收入12000元來計, 一個月工資竟然可以買2平呎房子, 即香港現時房子仍有大幅上升空間!

一d都唔貴喎!
原帖由 升呢 於 2009-12-15 08:32 PM 發表

大陸一星期出2招打壓樓市 (即使只係講多過做), 香港陳總警告熱錢引發資產泡沫, 近日亦出現熱錢有退潮, 5個半月來首見港匯出現7.75上方, 但上週香港十大屋苑成交竟然升上兩個月以來最高水平, 看看明年第一季 ...

听闻话...连吉屋都好卖
原帖由 升呢 於 2009-12-15 08:41 PM 發表

我聽過一個故事!

在上世紀60-70年代, 當時買一間屋才幾萬元, 而當時打工仔工資平均一個月是百多二百元, 即每月工資夠買一呎!

那今天香港房子平均才5000-6000呎, 按現時人均收入12000元來計, 一個月工 ...

我都聽講個故事~八百幾呎樓配6呎x6呎房~ 坐響梳化可以用腳開電視~竟然還有人肯出高價買~d樓價點跌?你話我知咯
原帖由 二叔公 於 2009-12-15 08:38 PM 發表

你都走佐大半哪~安心去日本

Morning Uncle Big II...只Yen贵佐好多哦...
原帖由 Touch 於 2009-12-15 08:45 PM 發表

听闻话...连吉屋都好卖

港人特色~執輸行頭慘過敗家~見喪升呢~仲唔搶住買?大不了到時賣番比大陸佬~大陸富人最希望就系買港樓娶港女咯