匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: kennylam

短線…黃金

回復 230# denice

引用: 我的偶像,世界著名投資大師索羅斯說過,投資本身沒有風險,失控的投資才有風險。學會止損,千萬別和虧損談戀愛。(加點個人意見:小弟喜歡和盈利談戀愛)。
回復  denice

引用: 我的偶像,世界著名投資大師索羅斯說過,投資本身沒有風險,失控的投資才有風險 ...
kennylam 發表於 2012-2-14 07:49 PM

喜歡和盈利談戀愛
Agree!
小弟金句:贏錢要贏得開心、首先要輸錢輸得放心、相信很快就贏了第一桶金!
回復 234# kennylam

无错,所以宜家我都非常严格执行止损的了~而且好多时候都等到预定的点位先出手,唔再冲动行事~
    希望系KENNY兄的带领下大家一起同盈利谈恋爱,哈哈~
我都係,之前爆過幾次倉,輸好多,今年儲返少少本又嚟過,點知過年時又輸左大半,係最近跟Kenny師兄才搵返D,而家知道最緊要止蝕,不要爆倉才能繼續,期望Kenny兄繼續分享,因你的方向及點位都非常準,只係我成日太驚時常早平倉了,現學習緊師兄的耐性和不驚的心理,希望師兄不會怕我煩,請多見諒,多多分享
刚刚1719.8沽左0.2手,止损1727,打算1716或者1713左右放~
发觉宜家赚少当赢,心理压力无咁大~加上最近真系震荡市~
1714.9平仓,今日任务完成,煲片去鲁~
回復 236# Billy

街外錢一個賺不完,有機會大家一起賺番多少嗎!今日有冇入市呢?
回復 238# denice

又走咗一轉,勁