匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: kennylam

短線…黃金

回復 249# Billy

今日個市麻煩啲,美匯指數上升、道指上升、連歐元也向下行,日元企穩78樓上,但金就幾元飄上飄落,方向不大明,但恐怕有機追落後下跌,原本估計今日有突破,可惜加失望!
回復 251# kennylam

好有可能反映滞后,夜场先杀多头~D庄家宜家成日中意搞深夜突击,所以我宜家都唔敢留单过夜了~
回復 247# denice

其實長中短各有各好,即市短線辛苦要睇市,壓力比較大,中長線睇數字,但是做一次中線己够十次八次止損,小弟去年做一次揸單長線够我止損六十多次止損價,另一手長沽單仲未平倉。所以有幾會做一次乜仇都報!!
睇來好似開始追落後下行。好了,唔睇,今晚也到此為止,明天繼續努力!
回復 254# kennylam

明天繼續努力       
回復 249# Billy

睇尾市有冇機會追落後直破下方。
謝謝 kenny 師兄  
回復 253# kennylam

GOOD MORNING A~~
    我觉得可以玩到长线的都唔系平凡人啊,要具备好强的方向感同耐性~我觉得自己点位睇唔准,所以都系唔敢做了。
    今日有无操作建议啊?
    Kenny兄,你系点预测点位噶?可唔可以教下我地呢?之前论坛有位高手就话授人与鱼不如授人与渔,等我地学到D基础的用来傍身都好啊~
回復 258# denice

小弟都不知點講好,或者是剛懂買賣時交不少學費及多年累積下來,在失敗中吸取經驗,多啲去研究總有一天會成功。
今日黃金以悶局橫行,上下波幅1725/28~~1709/12。與昨日差不多,等待突破! 但要留意四小時圖似做下降通道,但隨機指標不配合,短線重要在1732一線,而通道上下方1743~1695。入市止損定5元、任何破位都有10元波幅! (即日市況、只作參考)