匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

1千大關

回復 #20 笑傲江湖 的帖子

铂金天图。。。。。。

回復 #21 笑傲江湖 的帖子

铂金小时图。。。。。

回復 #22 笑傲江湖 的帖子

目前贵金属都进入调整。。。。。。。。
原帖由 material 於 2008-3-7 06:00 PM 發表
Dear CDO,
問題 : 一千大關破唔破?

1,000 是由3位數未轉為4位數字, 實質上心理大於實際, 就好像超市買東西時見 10.0元 或9.90元 (已經是大特價) 一樣!

街坊話 : 人人話一千, 唔通見到1000先平倉咩,  ...

單從以上各圖表o黎睇,每一張圖的技術指標都係需要修正既!

今晚美國公佈就業數據, 數據好壞影響買賣盤力量, 影響價格, 改變指標方向。

日圓今日再穿102, 低見101.80, 現時未見交叉盤出現大量拆倉。05年日元最高見101.60水平, 值得留意。事實上今次日圓上升潮未及預期影響匯市, 而因只有一個, 就是美元實在太差勁!

Thanky

Dear CDO ,

Thanky very much for your expenation ,

Best regards/material
原帖由 CDO 於 2008-3-7 06:12 PM 發表

單從以上各圖表o黎睇,每一張圖的技術指標都係需要修正既!

今晚美國公佈就業數據, 數據好壞影響買賣盤力量, 影響價格, 改變指標方向。

日圓今日再穿102, 低見101.80, 現時未見交叉盤出現大量拆倉。05 ...

上次拆倉潮影响所有商品期货价格,今次会点?? 到目前似乎无事。
原帖由 CDO 於 2008-3-7 04:23 PM 發表
問題 : 一千大關破唔破?

1,000 是由3位數未轉為4位數字, 實質上心理大於實際, 就好像超市買東西時見 10.0元 或9.90元 (已經是大特價) 一樣!

街坊話 : 人人話一千, 唔通見到1000先平倉咩, 賺夠就平倉啦 ...

就係出現呢句:[又有街坊話 : d油價, 金屬價都去到新高啦, 1,000 遲早破, 980買都有20塊賺, 一於買升!]
多過出現另外一句:街坊話 : 人人話一千, 唔通見到1000先平倉咩, 賺夠就平倉啦!

所以見一千蚊前都會有好大既波動
原帖由 angle 於 2008-3-7 06:31 PM 發表

就係出現呢句:[又有街坊話 : d油價, 金屬價都去到新高啦, 1,000 遲早破, 980買都有20塊賺, 一於買升!]
多過出現另外一句:街坊話 : 人人話一千, 唔通見到1000先平倉咩, 賺夠就平倉啦!

所以見一千蚊前都 ...

多謝捧場!

回復 #13 CDO 的帖子

感谢老师耐心解答,多头空头都是见势做,目标明朗就容易好多.
同感于:世上最大的敌人就是自己!

回復 #27 angle 的帖子

前辈的眼力总是那么犀利,警市惊语哦.令我等可学习从不同角度去分析的方法.感激不尽.