匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

全球各地對油價暴漲都出現示威,做d野啦

原帖由 CDO 於 2008-5-28 04:26 PM 發表
英法兩地都對油價暴漲出現示威,東南亞地方亦磨拳擦掌。油價在08年暴漲超過3成,民主政府做d野啦!

現時6月期油報126.80美元,最低見126.55,金子.... 哈哈!

CDO兄:咁D油要回到乜位先至係啱喱?民主政府要做乜野?成熟的自由貿易市埸,豈能因政治之緣,一刀抹殺,咁要世貿來做乜?只有供求平衡才能量出一個合理水平本人睇; 今天油應是借消息獲利回吐,整固等待時機,只要這個世界還要發展,在未有其它能源代替之前,升完再升正常!!!

至于黄金若今天能到883左右可小買,目標890,止損879,唔知啱唔聽,自己諗
原帖由 金魔 於 2008-5-28 06:11 PM 發表

CDO兄:咁D油要回到乜位先至係啱喱?民主政府要做乜野?成熟的自由貿易市埸,豈能因政治之緣,一刀抹殺,咁要世貿來做乜?只有供求平衡才能量出一個合理水平本人睇; 今天 ...

更正:目標:900

回復 #4 CDO 的帖子

金子是不是开始长期的筑底工程了?
原帖由 金魔 於 2008-5-28 06:11 PM 發表

CDO兄:咁D油要回到乜位先至係啱喱?民主政府要做乜野?成熟的自由貿易市埸,豈能因政治之緣,一刀抹殺,咁要世貿來做乜?只有供求平衡才能量出一個合理水平本人睇; 今天油應是借消息獲利回吐,整固等待時機,只要這個世界還要發展,在未有其它能源代替之前,升完再升正常!!!

至于黄金若今天能到883左右可小買,目標890,止損879,唔知啱唔聽,自己諗

大魔兄,咁岩!

Q1. 上文已答
Q2. 油價上升直接影響民生,民主國家的議員要做秀,為了未來選票,當然掛番個為人民服務既牌係身上炮轟政府做D野啦。
Q3. 自由貿易市場,呢句說話可圈可點,在下年紀小,自出娘胎已來未見過一個國家有自由貿易出現過,每個地區都有保護主義,國家就關稅,配額,補貼限制自己人,點叫自由貿易。

最後,油價升因為美金跌,已經跟供求失衡無關,亞拉伯佬見小布任期已結,CAP水幾多CAP幾多,美國新政府為打選民牌,會討論開發亞拉斯加石油資源,過去一年油價由70-80元升到130蚊,以前唔化算而家有數圍,開唔開發又唔使政府比,油公司自己計數!
原帖由 一切因你而美 於 2008-5-28 06:25 PM 發表
金子是不是开始长期的筑底工程了?

我舉腳贊成TOUCH大大既睇法,5-8月係等金子回落時買平貨的最好時機。

補充一點,我沒有時間做表例出來 :

金價過去幾年每年都有廿幾個巴仙漲幅,如2006年由510起步升到630,2007年由630起步升到830。假設趨勢是持續向上發展,2008年金價在830起步上升20%約見1000美元,如果上升25%更可以見回1030美元,即係話有近200美元利潤,而每手買賣單由6-8月入市睇半年都有15萬港元回報,半年利息成本約18000元,袋袋都有13萬多港元,你去邊到搵呀?

最驚佢唔跌返落830無機會買平野O者!

回復 #25 CDO 的帖子

还是做短线的好 怎么走怎么买
原帖由 一切因你而美 於 2008-5-28 06:50 PM 發表
还是做短线的好 怎么走怎么买

短線....

你睇住幾多張圖來做參考呀?

靠人不如靠自己,高手唔出來原因只有一個,就係之前有張單吃虧,無心機再寫行情,費事害人輸錢,你明白嗎?
原帖由 CDO 於 2008-5-28 04:52 PM 發表

金子圖表走勢全不樂觀,三月油價1030跌至872,反彈50%到950停車,今次金子由三月高位1030跌至845,反彈50%到935停車。

先假設今次反彈高位為935,那麼今次下跌目標應該跌破845,直指820水平。再出現反彈 ...

thanks to cdo
原帖由 CDO 於 2008-5-28 06:10 PM 發表

石油用5月初起步110.0計,升到5月高位135,升左25元。回38.2%係125.5左右,回50%係122.5左右,回61.8%係119.5左右,穿左119.5呢個位,只可以講係5月份先入市炒油既人有可以蝕錢離場,至於1-4月已經炒開而且 ...

CDO强人。让小弟甘拜下风!对市场动态这么了解。请问CDO。这次会按100分什么比例回调呢?

CDO兄:咁D油要回到乜位先至係啱喱?民主政府要做乜野?成熟的自由貿易市埸,豈能因政治之緣,一刀抹殺,咁要世貿來做乜?只有供求平衡才能量出一個合理水平本人睇; 今天 ...

魔兄, 我睇隻金今晚未必肯上番 900 喎 (明天應有機會上穿 )! 還記得上星期跟你提及回 900 嗎 ?