匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

12月3日 春牛圖

頭像被屏蔽
原帖由 BC1410 於 2008-12-3 04:04 PM 發表
叔公, 你同我講笑呀! 上有高人出圖 (出題)提醒 , 再有大人提點........獲益良多, 我們應虛心授教了!

bc兄你藏私~扣花红~

回復 #1 CDO 的帖子

補充 :

a. ADX 升降線
原帖由 CDO 於 2008-12-3 04:06 PM 發表
補充 :

a. ADX 升降線

烦请大佬细解~望到我眼痛喇~一系换张其它短线图~ 请请
a. ADX 升降線

升降線(ADX), 由Welles Wilder發明,它主要用來量度走勢之強弱。當ADX正在上升,即表示走勢逐漸形成,數值越高,走勢越強勁。反之,當ADX正在下降,即表示走勢逐漸下滑。故此升降線不能指示市況處於上升還是下跌。

b. MTM 動力指標

動力指標是以最近股價及成交量的變化動力,去評估後市趨勢。因它的計算方法簡單,所以一種較為廣氾使用的技術分析指標。

註: GCG9係NYMEX09年2月期金,只有交易所買賣才有成交量計算,在OTC市場中MTM信賴程度會大減!
原帖由 CDO 於 2008-12-3 03:58 PM 發表
有高人叫在下用呢個 Setting 做將圖出來,話有玄機喎。

至於點睇,就要睇下自己悟性去到邊啦。

我都係得個句,睇圖就係跌,唔睇圖可升亦可跌! 仲有2010年金價見2010美元。

收到.....但軟件是否一般人可 嗎 ?
原帖由 一人异客 於 2008-12-3 16:06 發表

此图第一张,为黄金走势日线图。

此中有6跟均线设置,有5,40,100,200,318,453  外加一个布林通道

此图很清晰的让投& ...

救星到啊
頭像被屏蔽

回復 #28 一人异客 的帖子

Thanks
原帖由 BC1410 於 2008-12-3 04:11 PM 發表

收到.....但軟件是否一般人可 用 嗎 ?

而家各類軟件都有題供不同技術指標,即使價格上可能有小許偏差,但大方向不會改變。 至於眼都花春牛圖,比著我用我只用當中一兩個指示。

如布林,MACD,現時此兩指標睇金價在回吐但未完全轉弱,即還未全面看沽。但留意呢兩個指標係滯後性而唔係前瞻性指標來,如呢一兩日收陰會令MACD返回0軸以下為後市帶來沽售,因此好友會力保手上倉位隨時反攻。