匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: kennylam

黃金…後市

回復 18# michaelchan

michaelchan 哥,你揸單想睇中、長線,定係即巿?平倉未?依在下睇,如即市十多元是可以炒的,但如中長線應未係時候,因近十多日來都有利好金價上升消息、但可惜金價不升反而緩慢向下行。加上今星期上下只得23元波幅,未來兩日或下星期應有突破進展,在下認為向下突破機會比向上大!!!
kenny 哥

中國好似會減息   

如果真係減的話  隻金係唔係會好d呀

所以我唔敢睇咁淡!!!
michaelchan 發表於 2012-4-19 05:57 PM

據巿場消息人士指出,由於受到西方和阿拉伯國家制裁,已對敘利亞央行和石油出口造成衝擊,敘利亞政府正在以低於市價15%出售其黃金儲備,但拒絕透露賣給那一個國家(根據世界黃金協會的數據顯示,敘利亞央行的外匯儲備中有25.8噸黃金,以市值計算約13.6億美元)。如果有這樣的渠道可廉價購金,也可短暫削弱亞洲國家在公開市場的買盤而無助金價。       如果這消息确實、在下認為如以今日1640美元價位計算折讓15%即係1394美元一安士,也即意味些什麽!只待市場來解讀!!!
據巿場消息人士指出,由於受到西方和阿拉伯國家制裁,已對敘利亞央行和石油出口造成衝擊,敘利 ...
kennylam 發表於 2012-4-19 07:30 PM

Thank you

好彩頭先打和平左
"黃金下跌風險比上升高,如下破1625美元、恐怕4月4日底位1613都保不住" - Support
又一次先低後高且收星形,買賣雙方仍争持不下,離突破形態時間已不遠!!!
銀仔終於下破31元美元,可惜隻金仔仲係比銀仔強硬…失望!!!{:1_320:}
{:1_320:}
銀仔終於下破31元美元,可惜隻金仔仲係比銀仔強硬…失望!!!
kennylam 發表於 2012-4-23 10:42 PM

雖隻金仔仲係比銀仔強硬,但相信有機會後市追落後!!!{:2_381:} …等待吧!
Thanks.
Thank you