匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

祝大家牛年發大財

原帖由 二叔公 於 2009-1-30 12:44 AM 發表

如支野草自生自滅

有冇咁可憐? 扮死狗,博執啊.
原帖由 華人 於 2009-1-30 12:46 AM 發表
二叔,有冇睇今日老曹講,900以上金宜沽不宜買,話哂佢係全港在1999年第一個睇好金價反覆上升過千美元架.

copy黎睇睇~距話退休咖~唔再及市我仲聽距話呀?我咪好傻
原帖由 二叔公 於 2009-1-30 12:48 AM 發表

copy黎睇睇~距話退休咖~唔再及市我仲聽距話呀?我咪好傻

報紙,唔係網上版.不過,佢好簡短.打俾你睇.金價同MACD出現背馳,代表金價短期見頂回落,金價一旦高出900美元,便宜沽不宜買,相信金價由去年11月低於700美元開始的反彈,已於2009年1月底結束.
原帖由 華人 於 2009-1-30 12:56 AM 發表

報紙,唔係網上版.不過,佢好簡短.打俾你睇.金價同MACD出現背馳,代表金價短期見頂回落,金價一旦高出900美元,便宜沽不宜買,相信金價由去年11月低於700美元開始的反彈,已於2009年1月底結束.

真話是:二叔我唔buy距今次
原帖由 二叔公 於 2009-1-30 01:00 AM 發表

真話是:二叔我唔buy距今次

唔緊要,各人有自己看法.等於hsbc在100元時好多人認為入得過,80元時更多.但在下堅持唔買一樣.
原帖由 華人 於 2009-1-30 01:03 AM 發表

唔緊要,各人有自己看法.等於hsbc在100元時好多人認為入得過,80元時更多.但在下堅持唔買一樣.

雖知沽空乃專業行為~無知的市民只會走去排隊而非沽空~沽空是落井下石~似乎成本太大~二叔唔出得比~
原帖由 華人 於 2009-1-30 01:03 AM 發表

寫專業分析報告~其實系一門辯論藝術~不單純是計數~關鍵是有沒有新的論據~而這些論據到底有沒有說服力~應該沒有所謂對與錯卦
原帖由 二叔公 於 2009-1-30 01:05 AM 發表

雖知沽空乃專業行為~無知的市民只會走去排隊而非沽空~沽空是落井下石~似乎成本太大~二叔唔出得比~

哈!股票沽空不單專業,而且要實力,A/C得一百幾十個免問.以美國為例要有1000萬美元在A/C才有資格沽空股票.
原帖由 華人 於 2009-1-30 01:09 AM 發表

哈!股票沽空不單專業,而且要實力,A/C得一百幾十個免問.以美國為例要有1000萬美元在A/C才有資格沽空股票.

做返手call呢~916走都好呀
原帖由 二叔公 於 2009-1-30 01:08 AM 發表

寫專業分析報告~其實系一門辯論藝術~不單純是計數~關鍵是有沒有新的論據~而這些論據到底有沒有說服力~應該沒有所謂對與錯卦

當然啦,藝術是講靈感,而不是現實,更不是科學,好的分析員已所剩無幾.關於對錯從來由市場決定.任何人所說,在下大膽說句全是廢話.