匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: BC1410

人們天天叫 "空", 金價日日新 "高"

原帖由 Touch 於 2009-12-2 08:23 PM 發表

here xoxoes the answer lar:
quoted:
中国人民银行副行长胡晓炼周三表示,目前黄金价格已是历史高位,须留意资产泡沫.

佢講係咁講..........资产泡沫 實際來自印銀紙佢又唔講喎
原帖由 BC1410 於 2009-12-2 08:20 PM 發表

我相信會..........不過唔係需家囉

我就唔知幾時啦,不過,我記得有條友在印度向lMF以平均1045美元買200噸時,竟然說農民不懂經濟,郤不知中國還未改解開方,印度人已在國際市場買賣黃金了........條友d國際視野.....呵呵....
原帖由 二叔公 於 2009-12-2 08:28 PM 發表

會長~以你的背景~你覺得距地講咖野都好信咖?呢條再睇咖話你又話會點呢?
季曉南: 應買入萬噸黃金儲備
國務院國資委重點大型企業監事會主席季曉南稱,中國現行的外匯儲備結構很大程度上使 ...

唉.....................跌市先兆囉
原帖由 BC1410 於 2009-12-2 08:24 PM 發表

真係好難講.............不過實情果分別係邊呢

BC冇睇今日實物delivery的鬧劇咩
炒友就話:The first day of delivery ( 1 Dec 2009 ) ALL ended up in cash settlement  Kind of strange.  
Don't know if it's the norm ( for first delivery days ) or not. Either everyone goes for the greenback in the first place, or C0mex has made it extra troublesome for physical delivery
原帖由 華人 於 2009-12-2 08:29 PM 發表

我就唔知幾時啦,不過,我記得有條友在印度向lMF以平均1045美元買200噸時,竟然說農民不懂經濟,郤不知中國還未改,印度人已在國際市場買賣黃金了........條友d國際視野.....呵呵....
原帖由 Touch 於 2009-12-2 08:23 PM 發表

here xoxoes the answer lar:
quoted:
中国人民银行副行长胡晓炼周三表示,目前黄金价格已是历史高位,须留意资产泡沫.

ps:上星期尾~ C0mex December Gold 未平倉合約四萬多張~所涉金量 約是 C0mex inventory 的一倍. 即是只要有一半人 take physical delivery~ xoxoex 就要出醜!!!
問題是 會有一半人要金唔要錢嗎?
原帖由 華人 於 2009-12-2 08:29 PM 發表

我就唔知幾時啦,不過,我記得有條友在印度向lMF以平均1045美元買200噸時,竟然說農民不懂經濟,郤不知中國還未改解開方,印度人已在國際市場買賣黃金了........條友d國際視野.....呵呵....

買就一早都已經買架啦, 問題係買幾多同用乜價買姐...........仲有其他因素嘅
原帖由 BC1410 於 2009-12-2 08:34 PM 發表

買就一早都已經買架啦, 問題係買幾多同用乜價買姐...........仲有其他因素嘅

我覺得個條友既無知又自大........咁咪佢失敗就應該啦.
原帖由 二叔公 於 2009-12-2 08:30 PM 發表

BC冇睇今日實物delivery的鬧劇咩
炒友就話:The first day of delivery ( 1 Dec 2009 ) ALL ended up in cash settlement  Kind of strange.  
Don't know if it's the norm ( for first delivery days ) o ...

冇呀............係就真好笑料啦
原帖由 BC1410 於 2009-12-2 08:36 PM 發表

冇呀............係就真好笑料啦

你唸咯!HSBC 金庫趕走散戶~ 這些「散戶」 有些是有幾萬安士的基金~一樣被趕~照計 HSBC Gold Vault 一定係有大客提租~ 佢先會趕 d 「散戶」走~咁 D 大客如果一早有金~ 就一早應已有 vault ~ 何必要轉 ? 即是 HSBC Gold Vault D 新租客~ 應是暫時冇金但就黎有金之人!咁金從那裏來 ? 最大可能是從 C0mex 提貨