匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

炎炎夏日 火眼金精

原帖由 華人 於 2009-8-21 11:25 PM 發表

好.

淫柴說  sp大大,用黃金交易,係唔可行的。
點樣秤市值2蚊H.K.D.o既黃金呢?如用到咁精明o既量器、防偽器,必然對低收入商戶,增加交易費用成本。而且交易過程,亦會相當費時。
較可行o既方法,係政府發行鈔票時,用某程度o既黃金、白銀儲備,泥支持本國貨幣。
現實上o既大難題在於而家國際上o既交易重點在石油、美元、黃金呢一個鐵三角。如唔改變呢o個模式,其他國家玩金本位,就等如白白送金俾老美。除非呢類金本位國家,都唔承認美元,都唔同歐美、國際做生意、貿易,自我封閉,自成一國,與其他國不相往來就得(除非玩以物易物)。
想重回金本位,就要將石油、美元、黃金呢一個鐵三角篤爆,淫柴就希望自己命長d,睇o下在自己有生之年,美元呢o個大千騙局,結果爆唔爆到??
淩生說  未必會爆美國, 反而好大機會會死中國, 不過亂世, 渣金永遠都係好過渣金圓劵
全世界有史以來開采的黃金總量為14萬噸,約相當於3個50米標準遊泳池的大小。
目前探明剩余黃金儲量為7萬噸,按每年開采2500噸的速度計算,25年後黃金將被開采殆盡。
現價 1噸=2 ~2.5 億港紙
淫柴說  人民幣連自由兌換都未接軌,在今日,操搞油金價o既主角,仍在美元。
想遊戲規則改變,則必然先要改變美元的國際王者兌換地位。呢樣o野,淫柴認為唔易做,因牽涉到一大堆有實力o既既得利益者問題。
中國現況在呢處遊戲中,衹係被動角式,根本連上檯面去有把炮談判o既資格都未有。
無常是眾生遊戲o既最終潛規則。
中國死先又好;美國爆先又好,都係好正常o既若夢塵世輪轉繁華。點都好,我總覺得,最快死同爆先o既,都係淫柴我自己。
SP說  Marketability in small scale o依個 Monetary Science 上嘅小問題,喺 1xx 已經解答過幾次,唔只 Multi-metallism (或小額 proxy) 可以輕易處理掉,冶金學上嘅進步,令到 Monometallism 亦完全冇問題。

何解如此簡單嘅概念,需要不斷重複又重複呢?
淫柴說  好簡單,群眾中水平差o既人,唔止我淫柴一個。所以政策之制定,同能否輕易在大眾化中推行,係好重要。
冶金學上嘅進步,係雙刃劍,同樣亦令制造偽幣者,更易制造出偽品。
國際貿易上o既實際操作,唔係易解決問題。原因係好簡單,誠信o既人,遇著唔試信o既超級大賊,根本就係仲慘過送羊入虎口。
除非實行金本位制度o既國家,都係地球上o既超級大國,而佢o地都會誠信地去做呢樣o野。不過淫柴自己認為,在地球現存上o既大國,我搵唔到咁樣o既國家。
亦係因為咁樣,呢d大國,至可以經濟發達。
SP說 國際貿易又何以用得上 2蚊交易額呢?

你原文係以 Monetary Science 上嘅 Marketability in small scale 來挑戰我以「實金作交易媒介」嘅概念吖嘛!亦即係「實金交易 Vs 金本位」利弊之爭;

何以又跳返去「本位制 Vs fiat money」嘅老框架呢?o依個話題就更加係又長又臭,拗來多餘;初哥哥唔係想喺小弟面前用「轉移視線」嘅詭辯法係嘛!
淫柴說  我講2蚊交易,係指民間。以前中國係用銅錢、白銀,做黃金之下o既交易實物工具,如現金行番呢一條路,一樣要搵番類似o既物,去做呢層次o既交易代替品。
用乜方法做交易代替品?都有利處、有弊處。我未去到甚麼轉移視線o既辯論層次,我所思,我所言矣。
想改變而家o既國際金錢遊戲規則,必先要攻破美元、黃金、石油呢三位一體o既關係,黃金、石油呢兩者o既實質價值,現時o係破唔到的。
所以唯有美元呢一關,或者可以破。
不過淫柴認為,一樣好難破。破美元o既關鍵,就要國際上金錢遊戲而家o既最大利益者,同心去篤爆佢。但既然呢類人,已經係從中得到最大利益,又要佢o地去篤爆番自己,係好有難度o既人格挑戰。
淫柴自始至終都認為,有一定資產o既人,值得將自己o既資產,將部份買入實金持有的。呢o個年代,貨幣搵笨實遊戲,真係玩得好過份.....................
持有一定o既實金,會保障都自己一定o既兌換貨品能力。不過我識講,我自己都冇做,因為呢o個過程,某d時間會好沈悶,唔o巖自己o既性格玩。
原帖由 二叔公 於 2009-8-21 11:31 PM 發表

淫柴說  sp大大,用黃金交易,係唔可行的。
點樣秤市值2蚊H.K.D.o既黃金呢?如用到咁精明o既量器、防偽器,必然對低收入商戶,增加交易費用成本。而且交易過程,亦會相當費時。
較可行o既方法,係政府發行鈔 ...

嘩......咁長架....有神先慢慢睇.
原帖由 華人 於 2009-8-21 11:33 PM 發表

嘩......咁長架....有神先慢慢睇.

原帖由 二叔公 於 2009-8-21 11:35 PM 發表

好啦.....依家睇....下次唔該放大d.
原帖由 華人 於 2009-8-21 11:36 PM 發表

好啦.....依家睇....下次唔該放大d.

都話頭痛咯~你仲想點咋
原帖由 二叔公 於 2009-8-21 11:40 PM 發表

都話頭痛咯~你仲想點咋

多謝 睇完....買多少實金無死.
原帖由 華人 於 2009-8-21 11:44 PM 發表

多謝 睇完....買多少實金無死.

太早買不好
原帖由 二叔公 於 2009-8-21 11:46 PM 發表

太早買不好

哈.........我知你想講乜.
會長. 今晚搵到食嗎?
原帖由 華人 於 2009-8-21 11:47 PM 發表

哈.........我知你想講乜.

我只系覺得買貴冇意思咋
不過你疊水又另計