匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

全球各地對油價暴漲都出現示威,做d野啦

原帖由 CDO 於 2008-5-28 06:45 PM 發表

我舉腳贊成TOUCH大大既睇法,5-8月係等金子回落時買平貨的最好時機。

補充一點,我沒有時間做表例出來 :

金價過去幾年每年都有廿幾個巴仙漲幅,如2006年由510起步升到630,2007年由630起步升到830。 ...

同意大哥及Touch 兄 的 意見
原帖由 BC1410 於 2008-5-28 09:03 PM 發表

魔兄, 我睇隻金今晚未必肯上番 900 喎 (明天應有機會上穿 )! 還記得上星期跟你提及回 900 嗎 ?

短線好難買賣,我沒本事賺!

今晚數據好美金,歐元係數據公佈後即插30幾點,金價反而抽返晒上O黎,可能知好多人未沽比機會佢地上車,儲夠肥羊一次過....

美國數據無預期咁差,耗油繼續腐敗,油價反彈返127.50水平,就係剛才金價上升既原因,你信唔信 ?
頭像被屏蔽
原帖由 BC1410 於 2008-5-28 09:05 PM 發表

同意大哥及Touch 兄 的 意見

既然係咁, 你今日沽左未?
原帖由 CDO 於 2008-5-28 09:31 PM 發表

既然係咁, 你今日沽左未?

Yes, 2 rounds
希望下月有明確路向......5月令我大敗了.
原帖由 BC1410 於 2008-5-28 09:44 PM 發表

Yes, 2 rounds

原帖由 CDO 於 2008-5-28 04:52 PM 發表

金子圖表走勢全不樂觀,三月油價1030跌至872,反彈50%到950停車,今次金子由三月高位1030跌至845,反彈50%到935停車。

先假設今次反彈高位為935,那麼今次下跌目標應該跌破845,直指820水平。再出現反彈 ...

我忘記了一件事,重有一條數未計,由845升到935有90美元,跌50%係45美元係890,如果890升反彈45美元50%係912.50。個50%都幾好用,唔怪得跌唔落。

石油又O黎啦,128.80,升番晒,如果今晚收呢個位或以上,呢個星期石油調整完畢!
原帖由 CDO 於 2008-5-28 10:03 PM 發表

我忘記了一件事,重有一條數未計,由845升到935有90美元,跌50%係45美元係890,如果890升反彈45美元50%係912.50。個50%都幾好用,唔怪得跌唔落。

石油又O黎啦,128.80,升番晒,如果今晚收呢個位或以上, ...

but oil now is 126.92
多謝前輩,我要好好學習了.希望6月可收復失地.