匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

12月3日 春牛圖

頭像被屏蔽
原帖由 一人异客 於 2008-12-3 04:17 PM 發表
下面的技术指标,偶就唔讲了,每个人都有自己习惯的指标。

不过均线里个453线,我想讲下。 好多人叫此线为生命ń ...

謝謝!

回復 #30 CDO 的帖子

我愛保力加, 高人叫我多抱MM, 我今早抱了個滿倉啊
原帖由 二叔公 於 2008-12-3 04:06 PM 發表

bc兄你藏私~扣花红~

叔公, 私從何藏呢?
話明叫 圖 咯! 你應問高人 最佳時日 嗎?
你又何否解一解嗎?
頭像被屏蔽
原帖由 CDO 於 2008-12-3 04:22 PM 發表

而家各類軟件都有題供不同技術指標,即使價格上可能有小許偏差,但大方向不會改變。 至於眼都花春牛圖,比著我用我只用當中一兩個指示。

如布林,MACD,現時此兩指標睇金價在回吐但未完全轉弱,即還未全 ...

收到 + 明白......... 但可否再賜一圖連 MARSI , Daily + Weekly 嗎?
原帖由 一人异客 於 2008-12-3 04:17 PM 發表
下面的技术指标,偶就唔讲了,每个人都有自己习惯的指标。

不过均线里个453线,我想讲下。 好多人叫此线为生命ń ...

我都想講下條453線

係搜索器一搵453線,原來先知大陸流行用來炒股用,佢地叫生命線。

而已還用上5分鐘453線,30分鐘453線或一小時453線。 我唔知係咪好有用,但我想講當大部份人都信賴同一個目標時,價格觸碰相關水平就會一定有支持,因很多人信任此參考值同時出手,因而便成為支撐/阻力。 當然,大鱷亦有可能等待此水平才重拳出擊,一舉而破造成破位止損,再等散戶割肉時補回空倉。

市場上多人看好不一定升,要多錢下注一邊才可造成價格上揚,反之當然是相反的意思!
原帖由 raytzo 於 2008-12-3 04:26 PM 發表
我愛保力加, 高人叫我多抱MM, 我今早抱了個滿倉啊

如何短炒 5 分鐘保力加都很有用,中線上方主渣,下方主沽,很多時只用一個指標就已夠晚飯錢,當然,止損了就必然要離場。
頭像被屏蔽
原帖由 BC1410 於 2008-12-3 04:27 PM 發表

叔公, 私從何藏呢?
話明叫 春 牛 圖 咯! 你應問高人 最佳時日 嗎?
你又何否解一解嗎?

剛剛睇緊本蔡伯勵通勝,咁咪索性叫春牛圖囉,無其他暗示!