匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

地緣局勢那麼不穩定,沽金要先為自己定好身後事

原帖由 CDO 於 2007-10-27 04:56 AM 發表

訓唔著!

沒人指導唯有自己上!

下午發帖時不敢睇得太高,原因已升了10美元,加上美匯已跌至當時最低77.03水平,隨時可以反彈,因此希望跌幾蚊比d淡友落車,點知有d某利重追沽,高低立見! (推介 反斗星 ...

謝帖
原帖由 CDO 於 2007-10-27 04:56 AM 發表

訓唔著!

沒人指導唯有自己上!

下午發帖時不敢睇得太高,原因已升了10美元,加上美匯已跌至當時最低77.03水平,隨時可以反彈,因此希望跌幾蚊比d淡友落車,點知有d某利重追沽,高低立見! (推介 反斗星 ...

你至係高手,不係口水塗圖果隻!!

空軍投降即刻輸,不投降就全軍覆沒,
原帖由 CDO 於 2007-10-27 03:50 AM 發表

不可以!

下方節錄部份大小鱷說話,只是你們都喜愛走自己的路。

"Gold is reaching new highs on the back of record oil prices and a weak U.S. dollar."
"Coupled with the prospect of further  ...

again thanks a lot!!!
這技巧時常出現....現階段都話唔好過夜...死得好慘.......
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
原帖由 CDO 於 2007-10-27 04:56 發表

下午發帖時不敢睇得太高,原因已升了10美元,加上美匯已跌至當時最低77.03水平,隨時可以反彈,因此希望跌幾蚊比d淡友落車,點知有d某利重追沽,高低立見! (推介 反斗星,錐之在囊)

帖後馬上加多句 : ps " never short at all time high! " 悄為懂得做 trade 的人都明白此說話。

操盤不易,但有d非常簡單守則,人人都聽過,但沒有去做。

只做順勢! 如做逆勢嚴守止蝕!
開市價是全日底位,追,破低位止蝕。
破歷史高位或重要阻力,追,破阻力(支持)位止蝕。

講番張圖,正常收盤尾市應小小回落,因為即日鮮和Junior trader不會帶盤過市,但今晚並不。相反,大盤反而確認破位才入場,尾市15分鐘掃高了5美元,印象中15分鐘成交約1500單左右,為全日7%,今日收市成交24220單,有近4000單在現貨金780樓上做,佔全日成交20%,金額多少前日金大星星已計過,唔係講玩。

呢到太多高手懂技術分析,我唔敢挑戰佢地,但可以講句,只靠遍面既技術分析炒市死得,重係死得好慘,市場上炒得最勁,升得最多既股票,有邊隻唔係over bought,有幾多隻股票PE少過30倍而坐到上嫦娥號去探月,呢個係大牛市,數十年一遇,金市講緊見800蚊(最小果個),沽來做乜。

"升"得多唔係一定要回,回落係比機會你上車或跳車,唔好搞錯!

謝謝 CDO!

訓唔著!

沒人指導唯有自己上!

""升"得多唔係一定要回,回落係比機會你上車或跳車,"   多谢CDO。
原帖由 limche63 於 2007-10-27 10:17 AM 發表

你至係高手,不係口水塗圖果隻!!

空軍投降即刻輸,不投降就全軍覆沒,

奉承恭維會把人心推向至極,遍地黃金和橫屍遍地,你選那一方?
原帖由 馬溜bb 於 2007-10-27 11:39 AM 發表
這技巧時常出現....現階段都話唔好過夜...死得好慘.......

1. 這技巧時常出現 - 港股常見,金匯市小有,你見過呢D場面,更加知往後一星期走勢怎樣。

2. 現階段都話唔好過夜 - 你講既係沽空倉,唔係揸倉。