匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

千圓爭霸戰!!!

原帖由 二叔公 於 2009-10-13 09:42 PM 發表

原文如下
By: Rob Kirby

Impeccably reliable sources have informed me that as recently as Sept. 30, 2009 – the last possible day of trade in the Sept. 09 gold futures – a numbe ...

唔該二叔.
原帖由 cccho 於 2009-10-13 09:42 PM 發表

BC兄!別來無恙嗎?

同叔公差唔多你話呢
原帖由 二叔公 於 2009-10-13 09:42 PM 發表

原文如下
By: Rob Kirby

Impeccably reliable sources have informed me that as recently as Sept. 30, 2009 – the last possible day of trade in the Sept. 09 gold futures – a numbe ...

Thanks
原帖由 linzhish2008 於 2009-10-13 09:44 PM 發表

司令好.......
原帖由 二叔公 於 2009-10-13 09:45 PM 發表

If the amount of the gold future and gold financial derivative are huge enough, it would be another round shock like 2008.

原帖由 BC1410 於 2009-10-13 09:45 PM 發表

同叔公差唔多你話呢

你地唔係同我一樣嘛?
我1014爆左到而家!死得冇咁慘,八樓跳落黎!死唔去!
原帖由 cccho 於 2009-10-13 09:43 PM 發表

二叔!有勞番譯! 近況點呀?

傳聞 Rob Kirby, 9 月期金最後一個交易日, 倫敦 LMBA 有買家大手買入之後, 要求即刻提現貨, 賣方求饒, 出到比市價高 25 % 請求以現金結算, 求買家唔好爆大獲 ( 因為 naked short 乃犯法 ). 買家堅持 take physical delivery, 最後要出動某央行藏金填數, 但 D 金成色不純 *, 並非合約中 fit for delivery 那種
即系話有「職業殺手」接左單要做 xoxoex/LMBA 世界~如果 傳聞屬實~群鯊掠食 : 以幾乎零成本借入美元去大手買期金~跟住 demand physical delivery再跟住就收番 25% above spot price as cash settlement  掩口費
原帖由 cccho 於 2009-10-13 09:48 PM 發表

你地唔係同我一樣嘛?

More than 10 times of your's
原帖由 cccho 於 2009-10-13 09:48 PM 發表

你地唔係同我一樣嘛?

兄台,美股月底前有见顶可能,

港股可能会受影响

你地唔係同我一樣嘛?

唔再炒金啦?