匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 升呢

回復 #70 二叔公 的帖子

原帖由 BC1410 於 2009-6-9 08:51 PM 發表

我信世上無必然的........袛是時間和目的嘅問題也

我覺得改名好重要,有說超人替孫兒取名 『長』『治』解曰 : 「治自己即係你管好自己,警惕自己,係一個好的寓意。」。

基於多角度觀察後去解釋,那我就深深明白超人改呢個名既真正寓意。

『李』固明思意指 『你地』,『長』當然解作『長期』意思,『治』字超人已解釋『管治』。

合併即 『長期』『管治』『你地』,果然是好名   ! 唔到你唔服,都係時間問題,有排你涯呀 ?
原帖由 Touch 於 2009-6-9 08:59 PM 發表

仲有D咩词比"禽獸不如" 更犀利呢? ... 在下想一次X到够皮!   

我想像唔到 x 是什麼字? 即使配什麼字我都唔認同犀利之說。

呢個變態佬犀利我就同意,邊有可能兩年對同一個對手交易300幾次咁多,悶唔悶架?
原帖由 二叔公 於 2009-6-9 10:06 PM 發表

簡單哪~老年癡呆初期~心口紋多幾個電話~到時候警察叔叔會幫你打電話找人接你咖哪
ps:我個電話紋細d~不是很遠的話我會接埋你返歸哪~隧道費你比~夠兄弟呢~呻乜鬼呀!過趟大海你就正常返哪~冇老點你咖~最多我唔笑你哪

part1 :點解要紋係心口? 好似貝克漢紋d羅馬字落手臂唔係型好多咩?

part 2 : 又過大海又隧道費,你呢個回應令我想左好遠。

當然,如果第日過大海有隧道實在係唔錯既事,唔使驚天氣唔好冇船返屋企,不過而家只係落實起大橋,冇人講過起隧道喎。

BTW,過大海你幫我比隧道費,我會開心好多,比你笑下都冇咩所謂!
美元咁辛苦爬番上80,唔係兩日貨仔插番晒呀?

不過金價有D古怪,唔係好貼美元,睇來ET請果班操盤手料子都係一般貨色,都唔貼市做買賣既,比佢渣成千噸貨亂咁炒,將來成為市場最大風險!

關於中國黃金儲備達到1054噸的問題上

一位國家外匯管理局權威人士稱,『一個國家持有黃金一般有兩方面的考慮:一是作為一種保值手段,因為黃金是財富象徵和經濟實力的體現,通常不會貶值;二是應對非常時期的支付。目前增持的原因應該主要出于前者。』

『至於央行接下來大幅增持黃金的可能性不大』。對於有說中國增持黃金儲備並非用外匯儲備購買。除了國內雜金提純之外,其餘是央行用人民幣在國內市場購買,性質屬於貨幣性黃金。

但上述權威人士回應,用人民幣在國內市場購買黃金,無異于央行印鈔買黃金,這達不到保值或增加國家財富的目的,反倒會加大通脹,“一是沒必要,其次也根本不可能。”他認為,若從工業生產等需要考慮,國內黃金市場完全可以滿足,沒必要從國外購買。他認為,應該更多是用外匯而不是人民幣購買黃金儲備。

原帖由 CDO 於 2009-6-10 01:53 AM 發表

我覺得改名好重要,有說超人替孫兒取名 『長』『治』解曰 : 「治自己即係你管好自己,警惕自己,係一個好的寓意。」。

基於多角度觀察後去解釋,那我就深深明白超人改呢個名既真正寓意。

『李』固明思 ...

有趣.............但怕到佢個孫個代, 未必輪到佢話事喎
原帖由 CDO 於 2009-6-10 02:18 AM 發表
美元咁辛苦爬番上80,唔係兩日貨仔插番晒呀?

不過金價有D古怪,唔係好貼美元,睇來ET請果班操盤手料子都係一般貨色,都唔貼市做買賣既,比佢渣成千噸貨亂咁炒,將來成為市場最大風險!   

美指又出古惑......金怕都要見92x啦!
原帖由 CDO 於 2009-6-10 02:37 AM 發表
一位國家外匯管理局權威人士稱,『一個國家持有黃金一般有兩方面的考慮:一是作為一種保值手段,因為黃金是財富象徵和經濟實力的體現,通常不會貶值;二是應對非常時期的支付。目前增持的原因應該主要出于前者。 ...

應該更多是用外匯而不是人民幣購買黃金儲備。
但事實係仲買緊美債喎!
原帖由 CDO 於 2009-6-9 16:02 發表

有人說,女人說『不』其實即是想『要』,又如『男人不壞,女人不愛』一樣!

美元下跌不是今天才發生,已經跌了近十年,美國國債天天都有評論說是時候爆破,可是,昨天有公佈說金磚四國在5月份再大舉吸吶 ...

... ..哈哈..女人说[不]时,有时候可真的是[不]...嘿嘿...

....继续增购美债是否是为了战略性质还是进退两难.还真是不好说...