匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

千圓爭霸戰!!!

原帖由 華人 於 2009-10-13 09:56 PM 發表

希望今年內見1200+啦.....

要上的話!你祈求美匯再插,上多一百幾十,兩三個禮拜就到!不過,我睇短期要回一回氣先啦!
原帖由 二叔公 於 2009-10-13 09:57 PM 發表

依家不如擔心 xoxoEX 會唔會摺~全世界的金價都系參考xoxoex交易訂價

摺左會唔會好d啊?亂局........亂哂龍.....
原帖由 cccho 於 2009-10-13 09:59 PM 發表

要上的話!你祈求美匯再插,上多一百幾十,兩三個禮拜就到!不過,我睇短期要回一回氣先啦!

回吐都好正常.....走咁d短線客....升得更穩固.
原帖由 華人 於 2009-10-13 10:00 PM 發表

有炒友甘分析
xoxoEX 嘅存在,除了以期金之 virtual supply dilute 實金之 real demand 外,還有另一深層意義 ......... 維持一個假象 ........... 債項最終能沖銷。

以美元來沖銷美債係講唔通的,債項未被沖銷,只係轉移了,因為美元本身係一種債項,每一張 fiat 背書 "Promises to pay the bearer on demand at its office here xxx dollars" 就係佢所謂嘅沖銷方法,咁即係點?用自己本身沖銷自己嘅 liability,任何有受過理科邏輯訓練嘅人,都唔明白佢講乜 Q 嘢!不過 ........ 若果加多句備註 ........ "亦即擺明搵你笨實",咁就即刻明白曬。

xoxoEX 嘅出現,俾人一種隨時可將美元轉為黃金嘅錯覺,以為債項最終能得以沖銷,係維持現今金融系統一個重大措施,所以當年美國佬先喺加拿大作實驗,然後再喺美國 set up xoxoEX 運作一段時間,確保操控順暢,才於 1975年容許美國人再次能合法地藏有黃金的
原帖由 linzhish2008 於 2009-10-13 09:57 PM 發表

我只知月底前美股和美元可能会有大变动..股票很久未玩了,对细节已不懂了..

阿爺放那麼多新股及供股集資.......目的袛有一個, 吸走市場上印錢紙而來的貸款, 當時候一到..........後續應如何呢? (個見勿見笑)
原帖由 二叔公 於 2009-10-13 10:03 PM 發表

有炒友甘分析
xoxoEX 嘅存在,除了以期金之 virtual supply dilute 實金之 real demand 外,還有另一深層意義 ......... 維持一個假象 ........... 債項最終能沖銷。

以美元來沖銷美債係講唔通的, ...

呵......還有石油等其他商品.....
原帖由 華人 於 2009-10-13 10:00 PM 發表

"Promises to pay the bearer on demand at its office here xxx dollars"有人巳就此句野開左一個網站來討論和質疑~不過全英文咖~睇到頭都痛~你自己及下~我懶呀
原帖由 二叔公 於 2009-10-13 10:03 PM 發表

有炒友甘分析

以美元來沖銷美債係講唔通的, ...

同意...........美佬純粹製造假象
原帖由 二叔公 於 2009-10-13 10:07 PM 發表

"Promises to pay the bearer on demand at its office here xxx dollars"有人巳就此句野開左一個網站來討論和質疑~不過全英文咖~睇到頭都痛~你自己及下~我懶呀

其實無乜好討論.....好多紙幣也有類似字句.....港幣也有架.....給人自信心.
原帖由 華人 於 2009-10-13 10:07 PM 發表

呵......還有石油等其他商品.....

認受性不及黃金恆久和流通麻