匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

九月攻防戰

原帖由 二叔公 於 2009-9-4 11:10 PM 發表

唉~都就話你我在生之年都不會見到美元崩潰哪~所以我咪唔敢做call咯~懵炳華~鞭多你兩鞭先得

.........頂啊.
原帖由 Insider 於 2009-9-4 11:10 PM 發表

你有邊個字唔識? 你不如講出來直接d

我想話個個都唔識~呢個遊戲系點玩咖~你話我知哪好冇
原帖由 華人 於 2009-9-4 11:08 PM 發表

想廢美圓根本是廢話.......我同你賭,在我們有生之年,無任何國家可取代美國,能做到平分春色已算叻.....現時只有美國能做到第四產業,歐洲,日本經幾十年努力都做唔到....你當美國流架.再加上德式納粹主義,蘇式共 ...

唔係話廢美元,而係話美元地位由高位向下走趨勢已確認! 就如60年前英鎊由國際法定地位比美國佬在二戰後搶左,當然今天還有英鎊存在。

美國因為今日仍擁有最好科技及軍事力量最強,因此才不像英國在二戰後把大國地位拱手讓人。先不看60年前那麼遠,我們看回30年前的中國,沒人想到30年後的今天,中國已走了百年歐洲經濟的變化,若你我有幸再看30年,中國發展絕不能看少,因美國債務累累,原來刷了咁多張咭,再可申請的銀行都沒幾家,按今天剪光手上所有信用咭,每日還最低消費利息都要還近1億美元一日,已擁有的科技或軍事還有多少錢可投入發展,過三十年後現今擁有的科技軍事還是不是科技軍事,那是我們目前最擔心出現的事情。
原帖由 二叔公 於 2009-9-4 11:11 PM 發表

我想話個個都唔識~呢個遊戲系點玩咖~你話我知哪好冇

你唔識就搵帖中文版帖出來研究嘛,我怕我講極你都唔明。
原帖由 Insider 於 2009-9-4 11:28 PM 發表

你唔識就搵帖中文版帖出來研究嘛,我怕我講極你都唔明。

就系因為沒有中文版~不過有中文版都系唔明咖多~呢個台底交易好難明解渦
原帖由 二叔公 於 2009-9-4 11:33 PM 發表

就系因為沒有中文版~不過有中文版都系唔明咖多~呢個台底交易好難明解渦

英文版欠單,有咩好研究。

當貨幣增加,銀行放多幾張咭比你地消費,唔理你係維園亞伯定家庭主婦一一照批,有身分證就羅得,重有迎新優惠,係你唔去申請之嘛,咁而家銀行 send 張 statement 返來有咩問題,你唔好比老婆見到你去左 ktv 簽過咭就冇事架啦,記得簽埋代支喎,可儲分換積分。
原帖由 Insider 於 2009-9-4 11:26 PM 發表

唔係話廢美元,而係話美元地位由高位向下走趨勢已確認! 就如60年前英鎊由國際法定地位比美國佬在二戰後搶左,當然今天還有英鎊存在。

美國因為今日仍擁有最好科技及軍事力量最強,因此才不像英國在二戰 ...

大哥大,又咁講,要維持美國的霸權,軍事和科技資金的投入必不可少.另外,當年英國是自願讓出世界領導權的.正如當年邱吉爾對美國所說:我知你想解散英聯邦..........但你是我們唯一的希望.美國現在肯自願讓出這權力嗎?
原帖由 Insider 於 2009-9-4 11:39 PM 發表

英文版欠單,有咩好研究。

當貨幣增加,銀行放多幾張咭比你地消費,唔理你係維園亞伯定家庭主婦一一照批,有身分證就羅得,重有迎新優惠,係你唔去申請之嘛,咁而家銀行 send 張 statement 返來有咩問題 ...

簽到好似津巴布韋甘
哈......我又死唔哂喎.
原帖由 華人 於 2009-9-4 11:41 PM 發表

大哥大,又咁講,要維持美國的霸權,軍事和科技資金的投入必不可少.另外,當年英國是自願讓出世界領導權的.正如當年邱吉爾對美國所說:我知你想解散英聯邦..........但你是我們唯一的希望.美國現在肯自願讓出這權力嗎?

現在未,不過你我有生之年不難見到這一幕,因我們都深信歷史會重演,只是人物,地方,過程有些改變,但故事結局大致相乎,最難掌握是出現時間,就如金子那一天再上1000, 又或者那一天跌回800美元以下。