匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 魯賓

炎炎夏日 火眼金精

原帖由 華人 於 2009-8-26 10:56 PM 發表

遇到你是一場災劫.......

嘩~~~~唔好嚇我呀~~我地未到瘟疫的地步呀
原帖由 二叔公 於 2009-8-26 10:57 PM 發表

中國儒學的「吾日三省吾身」是一種「慎獨」功夫
同基督教的個體懺悔有相通之處
我凈系想知你個牙點了呢

兩種不同境界......基督教有點本質超然.....儒家卻為帝皇服務.
折拆左線.......兩個月後有新牙.
原帖由 二叔公 於 2009-8-26 11:00 PM 發表

嘩~~~~唔好嚇我呀~~我地未到瘟疫的地步呀

災劫有可多種.....有一種是精神上的....叫斯德哥爾摩綜合症後群.
原帖由 華人 於 2009-8-26 11:02 PM 發表

兩種不同境界......基督教有點本質超然.....儒家卻為帝皇服務.
折拆左線.......兩個月後有新牙.

等級差序制度『領袖至上』、『集體至上』、『個人渺小』的新觀念
其實本書好多不懂~或許是沒有親身經歷~好難明白~覺得系同基督教「原罪」有d似~不過距地發揮得更淋漓盡致~將這種「滌蕩靈魂」的公共懺悔儀式推廣至全民範圍~包括黨內高級幹部在內的其他個體的個人尊嚴/獨立全部蕩滌一盡~成為革命機器中沒有自我意識的「齒輪與螺絲釘」
甘你咪仲要做無牙佬
原帖由 二叔公 於 2009-8-26 11:08 PM 發表

等級差序制度『領袖至上』、『集體至上』、『個人渺小』的新觀念
其實本書好多不懂~或許是沒有親身經歷~好難明白~覺得系同基督教「原罪」有d似~不過距地發揮得更淋漓盡致~將這種「滌蕩靈魂」的公共懺悔儀式推 ...

哈......集體意識....千面一人.個人面目模糊....沒有自我意識.......其實與歐洲中世紀神權相似.
暫時性無牙.....
原帖由 華人 於 2009-8-26 11:13 PM 發表

哈......集體意識....千面一人.個人面目模糊....沒有自我意識.......其實與歐洲中世紀神權相似.
暫時性無牙.....

以全局利益集體利益人民利益為由~要求個人服從集體~小我服從大我~小的妥協導致大的妥協~個體的妥協為個人***打開了大門~這樣的理性..............其實是以意識形態作為鞏固和強化個人權力的手段咋
甘要唔要電 話安慰下你呢
原帖由 二叔公 於 2009-8-26 11:26 PM 發表

以全局利益集體利益人民利益為由~要求個人服從集體~小我服從大我~小的妥協導致大的妥協~個體的妥協為個人***打開了大門~這樣的理性..............其實是以意識形態作為鞏固和強化個人權力的手段咋
甘 ...

一句篤爆一一一搵笨實.
又想聽我漏風....
原帖由 華人 於 2009-8-26 11:29 PM 發表

一句篤爆一一一搵笨實.
又想聽我漏風....

呵~~~你漏風時特別可愛
原帖由 二叔公 於 2009-8-26 11:32 PM 發表

呵~~~你漏風時特別可愛

...........
原帖由 華人 於 2009-8-26 11:33 PM 發表

...........

仲痛咖嘛?可以飲酒嘛