匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: linzhish

井喷还是雪崩

原帖由 華人 於 2008-3-2 12:50 AM 發表

在下想說的就是力不到,不為財.自已没有時間,就唔好搞咁多野.

在下想說的除了<力不到, 不為財>外,重有想說的是 <食幾多,著幾多,天註定>!

你朋友已好好彩,今天重有一間廠唔係得粒糖。如果當日佢唔係囉2500萬去開廠,信左細超人,用左25元買入當時玩獨市經營的香港電訊,今天邊到有多300萬填入間工廠玩多一年! 事情應該從多角度思考,比鑽入牛角尖的死胡同,都是花幾分鐘時間想!
回復

原帖由 華人 於 2008-3-2 12:57 AM 發表

點講好呢?只可說大堀除了經濟,應該還有其他.不想再說,怕&#21035;人不高興,也怕版主delete post.

冇咁小器呱..........
回復

原帖由 CDO 於 2008-3-2 01:06 AM 發表

在下想說的除了外,重有想說的是 !

你朋友已好好彩,今天重有一間廠唔係得粒糖。如果當日佢唔係囉2500萬去開廠,信左細超人,用左25元買入當時玩獨市經營的香港電訊,今天邊到有多300萬填入間工廠玩多一 ...

又係喎.............
回復

原帖由 華人 於 2008-3-1 11:55 PM 發表

成衣類.今天有一位香港上市公司的執行董事(那一間?在下不會說),對在下吐苦水,在2000年投資走超過2500萬間了一工廠,直至2007年是6年虧損,一年盈利,亦即6比1,今年在注資300萬,如再虧損,關門大吉,廠房工具租給別 ...

華兄, 你有冇問你朋友識唔識玩 香港&#22021; CEPA 先...........
回復

原帖由 BC1410 於 2008-3-2 01:06 AM 發表

CDO 兄, 請問點計倒退和超越歐洲一百年先

倒退我唔答你,如果我答你,我實比版主delete都得啦,唔好玩我!

中國現時是全球第三大經濟體,未大過歐盟原因因為歐盟年年收靚,將前蘇聯d靚條數都加晒入去,但如果只計以為所謂西歐國家,可能用左29年已超越西歐百年的路!
回復

原帖由 CDO 於 2008-3-2 01:06 AM 發表

在下想說的除了外,重有想說的是 !

你朋友已好好彩,今天重有一間廠唔係得粒糖。如果當日佢唔係囉2500萬去開廠,信左細超人,用左25元買入當時玩獨市經營的香港電訊,今天邊到有多300萬填入間工廠玩多一 ...

閣下所說也不是&#27809;有道理.在下只覺時移勢易也是關健所在,不妨說句,CDO兄不要誤會意思,在下1986年已開公司,頭一年公司已不用虧損,1988年開始公司已有可觀利潤,當然數年前已沒有這支歌仔唱.時勢問題也是主因.
回復

原帖由 CDO 於 2008-3-2 01:14 AM 發表

倒退我唔答你,如果我答你,我實比版主delete都得啦,唔好玩我!

中國現時是全球第三大經濟體,未大過歐盟原因因為歐盟年年收靚,將前蘇聯d靚條數都加晒入去,但如果只計以為所謂西歐國家,可能用左29年已 ...

Yes sir, 我邊敢玩你呀.........大佬

呵........原來咁計........收到.........怪唔之得要30年啦
回復

原帖由 BC1410 於 2008-3-2 01:14 AM 發表

華兄, 你有冇問你朋友識唔識玩 香港&#22021; CEPA 先...........

無問佢喎.佢做個行,好像逐步取消退稅,重大鑊.死未?
回復

原帖由 華人 於 2008-3-2 01:26 AM 發表

無問佢喎.佢做個行,好像逐步取消退稅,重大鑊.死未?

仲靠退稅個招.....早就關門大吉啦.......製衣係一個極複雜而又難係行業........轉數慢小小都死&#21655;啦, 祝你朋友好運
回復

原帖由 BC1410 於 2008-3-2 01:35 AM 發表

仲靠退稅個招.....早就關門大吉啦.......製衣係一個極複雜而又難係行業........轉數慢小小都死&#21655;啦, 祝你朋友好運

據在下所知,退稅也是一種節省成本因素.近年相信閣下也知,成本不斷增加,如匯率,原料,人工,勞工法例改變.在下幫佢唔到,無眼睇.
回復