匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

樓主: 江湖郎中

空死的,憂鬱的,聊天室

原帖由 華人 於 2009-9-4 06:10 PM 發表

大哥大.....今次點睇呢?

華兄炒孖展了嗎? 小心點! 如你有paper加孖展倉, 最好是做對沖, 真係對沖果隻, 或超短線小注怡情, 千萬不要以為大賭可創業興家!

今晚非農, 數據預左差, 如美股跌, 又有借口比市場炒資金流入金市, 數據如理想, 外幣又升, 帶動美元走跌, 又有借口比金價拉.

這幾晚都是老美拉升, 今晚都是跟莊比較安全. 昨晚979已跌不下, 用來止血最好, 今晚如再有983-984間跟莊追星, 穿979止血, 拉到咁急不似差3蚊就放棄, 不貪心放口993-995叫吃等天命 !

個人超短線策略不構成買賣建議, 讀者如多心手癢與本人無關!
原帖由 江湖郎中 於 2009-9-4 06:30 PM 發表

買賣金飾   20:1(人)
              金      額 100:10

是不是前沽後渣 (多)
原帖由 二叔公 於 2009-9-4 06:26 PM 發表

大佬~甘點做好呀?個升勢會不會也是假的?

紐約交易所成交量有所上升 昨天12月期金成交了14.5萬張, 平日8萬多張, 呢個我信真.

ET 在網頁上自稱的存量增加14噸, 我就唔知係咪真, 次次都係高買低賣, 乜基金來 ?
原帖由 Insider 於 2009-9-4 06:35 PM 發表

是不是前沽後渣 (多)

是的---
如果從傳統金飾業需求成份來看,這價位已高出嚇人了- 偶想地球人應該都差不多吧!!!
我一來你地就走晒.....唔好玩既, 帶番隻 DEEP SEA 先......
原帖由 江湖郎中 於 2009-9-4 06:43 PM 發表

是的---
如果從傳統金飾業需求成份來看,這價位已高出嚇人了- 偶想地球人應該都差不多吧!!!

金飾需求在這兩年金價突破了歷史高位後明顯下降! 就如白金一樣, 在去年汽車業面臨倒閉, 白金價格仍然停滯不前. 現時每盎司黃金成本約480-530美元間, 而白金成本是近1000美元! 白金實比黃金更保值!

若說投資需求, 目前或過去歷史告訴大家, 有太多東西升幅比黃金升幅吸引!

當然, 投資市場向來不理性, 簡單的公司業績來來去去一年出兩次, 但股價天天就有3-5%變化, 太理性可能吃虧是自己!
原帖由 Insider 於 2009-9-4 06:52 PM 發表

金飾需求在這兩年金價突破了歷史高位後明顯下降! 就如白金一樣, 在去年汽車業面臨倒閉, 白金價格仍然停滯不前. 現時每盎司黃金成本約480-530美元間, 而白金成本是近1000美元! 白金實比黃金更保值!

若說投 ...

謝謝

回復 #87 江湖郎中 的帖子

郎中大哥910的空仓什么时候平的? 今天会看见1000么?
原帖由 江湖郎中 於 2009-9-4 06:43 PM 發表

是的---

郎中大哥   現貨金還要留嗎?   多少的時候可以一次出一出啊
原帖由 Insider 於 2009-9-4 06:42 PM 發表

紐約交易所成交量有所上升 昨天12月期金成交了14.5萬張, 平日8萬多張, 呢個我信真.

ET 在網頁上自稱的存量增加14噸, 我就唔知係咪真, 次次都係高買低賣, 乜基金來 ?

咩因素推高個市呀?據老畢講~金/銀和金礦股連日急升且有強勁成交配合~睇數據似乎說不通渦~假若說恐慌情緒加劇只能信金?即系話銀紙都完全是廢紙哪?我就唔信仲有金比你提?難道個個拿實金交易呀?那不是貨幣系統失效?世界怕是要大亂先卦?到果時不如上街去搶咯~仲炒咩呀