匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 13706|回復: 80

教我炒金

各位兄弟,

請教教我炒金. ..我唔想成日輸呀

我在660.3, 662 沽左 2 張help me
入門第一課!

要學習離場! 賺錢要止賺,虧錢要止損!

止損 : 要問自己可以輸幾多,願意輸1千就拿1,000止損,願意輸一萬就拿10,000止損。
止賺 : 要問自己敢拿幾多,有膽你就拿,反正你又不是問在下取,街外錢看你有多本事。

不止損止賺,又沒有金鎖匙,恭喜你,很快可以永生!

祝你好運!!!

回復 #2 雷文 的帖子

我係時時都止損離場,好無引......

賺就無我份,輸就次次中.....
原帖由 FIREGOLD88 於 2007-7-11 03:24 PM 發表
我係時時都止損離場,好無引......

賺就無我份,輸就次次中.....

那今天應該都是止損為上!!! 方向錯神仙難變!!!
頭像被屏蔽
我朋友都在662沽了,佢話唔好理佢,
我都驚,因我今早以為自己好叻,一打開眼見664.7都沽了
而家都好驚,千其唔好有爆炸,千其唔好射飛彈,唔係我就死比你睇
我好經計到如果我去到680我輸幾多 最好唔好啦
原帖由 小飛飛 於 2007-7-11 03:37 PM 發表
我朋友都在662沽了,佢話唔好理佢,
我都驚,因我今早以為自己好叻,一打開眼見664.7都沽了
而家都好驚,千其唔好有爆炸,千其唔好射飛彈,唔係我就死比你睇
我好經計到如果我 ...

662沽了,664.7沽了,如果神仙報夢告訴你今晚有670給你沽,那麼昨晚662你還會沽嗎?

在下不知人家為什麼沽,很多時只聽到沽沽沽,套套套。很少見人家說賺賺賺,或許是能沽到歷史高位或多年高位,是表現實力的最好証明。

買賣小心點啦,量力而為,潑水難收!!!
原帖由 FIREGOLD88 於 2007-7-11 02:49 PM 發表
各位兄弟,

請教教我炒金. ..我唔想成日輸呀

我在660.3, 662 沽左 2 張help me

入門第2! - Don't listen to those Bull-shits voiced by one-way (on the opposite
direction) drivers and idiots, only trust your own judgement.
原帖由 BY 於 2007-7-11 03:53 PM 發表

入門第2課! - Don't listen to those Bull-shits voiced by one-way (on the opposite
direction) drivers and idiots, only trust your own judgement.

入門第3! - Don't play until one day you have your own judgement.   
Besides, be aware that 模擬交易 can also bring you a lot of fun as well.
原帖由 BY 於 2007-7-11 04:04 PM 發表

入門第3課! - Don't play until one day you have your own judgement.   
Besides, be aware that 模擬交易 can also bring you a lot of fun as well.

網上也不錯,買得大,賠得大,買得多,賠得多!!!

太方便不一定是好事,當然電子交易是大勢所趨!!!

什麼買賣都要小心,睇送吃飯!!!