匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 3309|回復: 11

炒股如炒金-好一段文章

陸羽仁這幾篇文章的題目是「避險與爭勝」,散戶經常講的問題是「爭勝」,講自己炒股贏幾多幾多錢,完全無提「避險」,一遇風浪,就中重鎚。我記得幾個月前都有不少網友留言,話自己阿媽大炒雞股,賺幾多幾多錢,提起都好無癮,如今雞股暫時瞓直,買了雞股走唔切的阿媽,如今當然無咁風光。大家要記得,今次恒指由上浪高位23500點跌下來,只跌了4100點,跌幅17%,都係好濕碎,試想吓若有一個大跌30%、40%的跌浪出現時,就完全唔係這回事,不會跌完一個月唔夠就升,隨時跌完一靜靜幾年,亂炒唔識死的股民,結局會好慘。
  炒股至緊要「最後」可以贏錢,這個所謂「最後」,不是人生的最後,而是經歷股災之後,要求最後贏錢,唔係曾經擁有

舉一個例,人人都睇過亞洲電視,佢最近三十年都換過唔少老闆,你話邊個老闆最得?我就話係邱德根,好多人甚至唔記得老邱曾是亞視老闆,據說呢三十年,亞視咁多個老闆,只有佢一個人賺過一、兩年錢,其他人完全係長蝕,而老邱之所以能賺錢,主要是一個慳字,好多人彈佢孤寒,但不幸地,只有這個孤寒老闆能賺錢,亦可見呢行生意難做。其他老闆都係掟錢燒一燒煙花,結果頂唔順求去。

炒股亦係咁,要經常賺錢,最後賺錢,不是曾經風光。股場要曾經擁有,話都無咁易,只是順住勢炒,低吸而不高追,要賺錢唔太難,而家興炒北水自由行,你就等佢回一回時,揀隻無升咁多o既股票,買落去等吓,不難有收穫,問題是你最後走唔走得到。好多朋友喜愛問冧巴,叫投資專家俾冧巴佢,我唔太喜歡講冧巴,因為唔知你攞咗個冧巴點用,明明係炒,跌落嚟要止蝕,或者曾經升過急跌時要止賺,你跌落嚟唔止蝕止賺,黃金冧巴都死。

炒股一陰一陽,陽的一面,順勢炒作,唔算太難,咁都唔識只是幼稚園生。陰的一面,迴避風險,非常困難,難在要迴避風險同時有高回報,做得好就大學畢業。就以8月的市況為例,假設有個股民7月在23500點高位入了貨,跌下來郁都唔郁,結果嗰市坐完過山車上番去,佢一碌木咁,唔駛輸,結果仲可以好威咁同人講,你睇你睇,炒股要鎮定,淡定有錢剩,夠鎮定就可以贏大錢。

陸羽仁就話,呢種人遲早輸死佢,若果你啲股票低價回來,想做長線投資者,見到跌市唔走,都算合理,但高價買股跌市應該先止蝕,等到個市略定就鬥快買番(若果未跌定可能要再止蝕),手揸貴貨咁樣渡過波動浪,才是既避險又爭勝的手法。咁樣一止蝕又追入,隨時唔見一、兩成的水位,這就是你避險的機會成本,俾完這些避險成本還可以贏錢,甚至贏大錢的人,才算是真高手。結果真高手今年到如今的回報,可能只得2成,上述的「一碌木」,回報有4成,不能單以一時一刻的結果論輸贏。既然避險成本高,捱得過風浪,高手就會坐貨,博有更大回報,唔會升少少就沽。

買股票最簡單的避險方式,就是投資不投機,學股神巴菲特,平價買好股。不過正如我今日在頭條日報專欄所講,開放北水自由行後,香港股市會更大陸化,炒得更顛,波動更大,香港人要習慣買貴股的日子,你唔想買貴股,可能無乜得揀。或者那些好股係郁得好慢好慢的股票,你見人哋買股票日日升,你買隻股好似隻龜咁樣,非常另類,常人遇到咁o既情況,唔易頂得順。

要投機,都有好多方式避險,大基金會採用分散投資的方式,只要你將組合主要部份買了些好穩陣的股票,其餘才去炒,就可以降低風險(當然也會降低回報)。

買炒股,無論係紅色股或雞股,要迴避風險,除了嚴守止蝕外,高位沽部份貨取回成本,係避險的基本手法,你而家買隻雞股,每股1角,等佢升到2角時,你沽一半,取回成本,往後跌到零都唔關你事,在喪升時把部份錢抽走,就是避險的基本方法。

所有避險行為,例如止蝕,例如高位部份減持,都要增加你的成本,或者令你賺少咗,但這是保命絕招,可以令你長玩長有。我們站在股市巨變的前沿,怕風險,唔敢買,三幾個月後,你可能會覺得錯過很多;唔識死,瞓身買,不避險,三幾年後,你可能發現自己已一無所有。記往,股市是巨大的財富轉移機器,幾百年不斷運轉,不斷把弱者手上的財富,轉到強者手裏,所以貧者愈貧,富者愈富。
好!夠精景!
謝謝bb
頭像被屏蔽
好犀利呀!
好文章一定要顶啦!多谢晒!
精辟之言!可信之言!谢谢
Thanks !
xinxinzhizuan 該用戶已被刪除