匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 3701|回復: 14

買賣

懂買賣的人不多,大多進場都是碰碰運氣,真正明白金市的個性有多少人呢?

其實也不必太懂,高手大多善於運用圖表及指標,架床疊屋,接飛刀,空手白刃,結果不小跟散戶一樣,死傷無數,無它的,因為高手在市場眼中也只是一個小散戶。

以前有聽說一種買賣技巧,逢123買賣,789平倉或沽出,碰到0就止損,最大虧損3大塊。上落市時還可有這樣做,如碰見今天的大行情,結果就不一定有好處。

今天來一個小學三年班的計算買賣方法:

當行情出現大單邊或方向

續...

假如是像今天的升市,方向為順勢買入(買升)

入場位置定在今天高位跟低位的中間,即今天的891.5和877.0的一半884.2位置買入。

止損位置,定在今天最底位置,目標可以過市的就不設,不想過市可以見利潤就平倉。
如膽識夠...這一波你賺到笑!
如果出現反方向,止損也是幾銀,當天收工不做第二轉,明天又是好漢從新做人。

加倉同樣一樣,能成功加倉者大多是日前已有利潤,最好每次進倉相差20美元相約,因此即使加倉也不用再加保證金,錢時贏回來的,虧不到本金。如虧損千萬不要加倉,虧損只做止損。

回復 #2 CDO 的帖子

感謝指導~~

回復 #4 苦海無涯 的帖子

明天小布什去中東,隨時開party,見高唔敢追都唔好做空軍,做空軍都要set stop至好訓覺,唔係都唔知同你講咩好囉!
多謝你的指導

原帖由 CDO 於 2008-1-9 08:25 PM 發表
明天小布什去中東,隨時開party,見高唔敢追都唔好做空軍,做空軍都要set stop至好訓覺,唔係都唔知同你講咩好囉!

Thanks

回復 #5 CDO 的帖子

oo... 無論會怎樣,都要面對!
市場要波動,亦無人能阻....
最重要是先做好心理準備,不怨天更不尤人!
還要多請各專者多多提點囉~~

轉帖

不論炒股炒金,入得廚房有廚房規矩,唔係點會有個牌寫上客人止步!

股壇 十大秘訣

一、股市權威的說話可聽不可信,聽完他們的話後,要回家做功課,不要盲目相信。
二、Trading唔係投資。Trading同投資股票唔同,你並冇擁有該公司,只希望從價位上落中獲利,因此不要將不成功的trading變成投資,請嚴守止蝕。
三、勝敗乃兵家常事,蝕本離場有何可恥?唔係每單trade都要賺錢離場。
四、唔好望打和、唔好追落後,溝上唔溝落。Trading有虧損便應止蝕離場,然後重新再開始。
五、世上冇必勝