匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 14177|回復: 14

崔世安繼續派錢

澳門特區行政長官崔世安16日下午在特區立法會發表2010年財政年度施政報告。他表示,特區政府將繼續執行多項行之有效的民生措施,以應對金融危機後續變化對民生的影響。

特區政府決定繼續實行“現金分享計劃”以及實施新一期的醫療券發放計劃,向每名永久性居民發放6000元(澳門元,下同)及總值500元的醫療券,向非永久性居民發放3600元,發放金額與去年相同。崔世安表示,特區政府今年將繼續發放5000元的敬老金,表達對長者的關心與尊重,也肯定他們為澳門發展作出的貢獻。特區政府還將綜合探討敬老金發放計劃與其他養老、敬老計劃的配套安排,使長者真正安享晚年。

此外,特區政府將繼續對住宅單位提供與去年相同金額的電費補貼;對低收入受雇人士提供經濟補貼;通過社會工作局向有困難家庭發放經濟援助金,向三類弱勢家庭發放特別補助和特別生活津貼。

學o下啦x奴曾,灑花招唔夠派錢實際,派完d官錢做場秀後,平息d民憤後咪繼續利益輸送囉!
原帖由 升呢 於 2010-3-17 12:11 AM 發表
澳門特區行政長官崔世安16日下午在特區立法會發表2010年財政年度施政報告。他表示,特區政府將繼續執行多項行之有效的民生措施,以應對金融危機後續變化對民生的影響。

特區政府決定繼續實行“現金分享計劃” ...

班友留番d維他M做退休金........挑!.....真係為HK好就應該大幅減薪啦.....做得官不是為理想,有一番作為名留青史嗎?人工仲貴過美帝總統?有美帝的影響力嗎?
原帖由 華人 於 2010-3-17 12:17 AM 發表

班友留番d維他M做退休金........挑!.....真係為HK好就應該大幅減薪啦.....做得官不是為理想,有一番作為名留青史嗎?人工仲貴過美帝總統?有美帝的影響力嗎?

佢當係打工 辺有所為理想吖
原帖由 華人 於 2010-3-17 12:17 AM 發表

你唔係好了解香港公務完制度,香港公務完係唔會完o既,佢地係唔會退休o既,當然退休M一定會羅足,不過當完成公務後就自動轉職至各大上市機構當倒屎,每年名正言順收取巨額花紅,直到子孫連吃三代!
原帖由 升呢 於 2010-3-17 12:24 AM 發表

你唔係好了解香港公務完制度,香港公務完係唔會完o既,佢地係唔會退休o既,當然退休M一定會羅足,不過當完成公務後就自動轉職至各大上市機構當倒屎,每年名正言順收取巨額花紅,直到子孫連吃三代!

新形式貪污也
原帖由 升呢 於 2010-3-17 12:24 AM 發表

大哥大佢地有長糧架,咪雙重收入咯.......佢地d長棒直到死架.....過引......
原帖由 華人 於 2010-3-17 12:26 AM 發表

大哥大佢地有長糧架,咪雙重收入咯.......佢地d長棒直到死架.....過引......

回歸後班9官貪到離銀晒蒲~
原帖由 升呢 於 2010-3-17 12:32 AM 發表

回歸後班9官貪到離銀晒蒲~

根本就無規無矩......挑!我睬佢地都儍..... 我發覺自己的決定越來越正確.
原帖由 華人 於 2010-3-17 12:36 AM 發表

根本就無規無矩......挑!我睬佢地都儍..... 我發覺自己的決定越來越正確.

華兄,原來昨晚老細係到
原帖由 魯賓 於 2010-3-17 12:23 AM 發表

佢當係打工 辺有所為理想吖

老細,昨晚眼大睇過籠,時運高睇你唔到,sorry!

(佢) 係咪指個爬街呀? 果個爬街係合約制非公務員來,食完就走,學咩人講理想!