匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 4454|回復: 7

為何昨晚非農數據好過預期,反而金會跌

為何昨晚非農數據好,反而金會跌?
乜唔係昨晚非農數據如果令人失望,就會令市場風險情緒受到打壓及信心受挫,避險資金再度回流美元,金就會跌?
如果昨晚非農數據向好,金價就會延續升勢。
但為何昨晚非農數據好過預期,金價不升反跌呢?
唉!呢次唔知又要跌到幾低,跌到咩位先肯升返上去了?
有冇師兄可以解答一下呢?
頭像被屏蔽
回復 2# 桄榔樹2

樹兄 thx 你
謝樹兄,原來係咁,我仲以為數據好就升,攪錯哂,上星期日日沽日日中止蝕,到咋晚見數據好我將1762的沽自動在1760止了,跟住一路跌一路唔敢再沽,一路等到1740才買,到1730再買,收市卻低收,差少少中止損,而依家個勢又似未跌夠,而家 172X 位又唔夠再買,怕保證金唔夠守,又唔知在 172X 沽來鎖單好唔好?所以想問清楚D;請問10日平均線係咩位呢?是1718嗎?你星期一開市及下週點睇呢?跳空開市機會大嗎?星期一上返1735的機會大唔大呢?
回復 1# Billy

小弟個人觀點: 現在市場抄作已不按規律做事,而要多方面分析和市場心態去解讀。就業數據差美匯亦未必大升,因為市場心態認為聯儲局會加快推出QE3,反而數據強勁美匯亦未必大跌,原因聯儲局未必推出QE3 甚至落空。所以到這刻主要是看市場怎樣去抄作!  小弟之前有一帖:【除非突破1762以上,否則…!】原因是:到此刻黃金上升連續一個多月都無法收復去年12月份高位1762/63以上。
回復 5# kennylam

thx kennylam 師兄 , 要多方面分析市場
回復 6# Billy

現在市場心態大大不比以前,以前消息正實市場人仕才進場抄作,現在消息搖傳就開始抄作,而消息正實時巿場人仕就平倉離場!所以小弟累積的心得:在臨場時要隨機應變,抓住巿場心態去入市買賣,才能穩中求勝!  多說兩句:就如恒生指數,春節前至2月4日止,市場著名大行和分析師都預計春節後恒指在20200~20600前就要回調。但小弟不才,預期恒指有機會上試21500附近才回調,原因是:現時恒指有升幅但無成交、需繼續尋頂,直至有出現一、兩日大成交約八佰至一仟億左右,恒指才可算見頂而回調。     (純個人意見、請指教。)
回復 7# kennylam

恒生指數今天再上試前高位21015,行情不變成功突破、21500指日可待。