匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 9717|回復: 19

過去十年來金價處250天下方收市不足200天

過去十年來金價處250天下方收市不足200天, 當中有100天在2008年海嘯前後出現, 目前看今年還有海嘯嗎 ?
海啸  每年 都得  几回[img][/img]
海啸  每年 都得  几回[/img]
小倩倩 發表於 2012-3-19 02:19 PM

海嘯 .... 怕怕! 靚女, 很久沒見, 金價跌回此水平又開始炒金嗎?
回復 1# 升呢

轉帖樹兄回覆內容, 我自己都覺得寫太好, 唔好浪費!

上週高1716.50 低 1635 收 1657.50 , 下影陰, 有望反彈.

前週走勢技術看好及上週在沒有重大負面消息 ...

在下本週策略: 估計波幅 1730 - 1624

1. 1644 買兩注, 止損下破 1639.50, 目標 1675, 1692. (最大虧損  4.5美元,最大盈利 48美元, 有十倍)

2. 1626 買兩注, 止損下破 1623, 目標 1657, 1685. (最大虧損  3美元,最大盈利 59 美元, 有十九倍)
3. 突破 1666 追買一注至 1685, 止損下破 1652. (最大虧損  14美元,最大盈利 19 美元, 賠率 1.36倍 )
4. 1692 沽一注, 止損 1696, 目標 1676 (最大虧損  4 美元,最大盈利 16 美元, 有四倍)
5. 1712 沽兩注, 止損 1717, 目標 1693, 1676. (最大虧損 5美元,最大盈利 36美元, 有七倍)
6. 1726 沽兩注, 止損 1731, 目標 1693, 1676 (最大虧損 5美元,最大盈利 50美元, 有十倍)

2012年平治盃香港打比大賽冠軍係 陽明飛飛, 入閘前獨贏賠率由13倍急降至4.7倍.

本周炒金打靶大賽由3號馬突破1666為大熱1.36倍, 須然有飛, 現時1662左右好大機會跑出, 但賠率唔吸引, 有泛本之廉!

個人喜愛買1.號馬, 1644呢隻質素唔錯, 有過去十年往績支持, 而且可長可短, 記得舊年年底12月29日場雞金洗倉戰中, 佢係1600附近起步, 如果頂得住頭段1522脫腳無掉飛, 在一月底都跑番上1762比你, 衝刺力好強.

個人偏愛1號1644, 最擔心隻馬有d皮氣, 唔肯入閘, 加上近日天氣反覆, 可能有d影響!

1644有
十倍
???谢谢分析~!!
1644買1675,
過去十年來金價處250天下方收市不足200天, 當中有100天在2008年海嘯前後出現, 目前看今年還有海嘯嗎 ?
升呢 發表於 2012-3-19 02:16 PM

升兄要多多出来指导
1644買1675,
fj925 發表於 2012-3-19 06:51 PM

總之我就掛左 1644先買, 呢注掛 1638打靶, 買到先算!!