匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 3494|回復: 9

轉貼 - 對日前27/2日A股股災看法

轉 - 20070301 投資者日記節錄 - 貼

過去幾年,內地樓市在中央打壓下健康成長,未來內地A股命運相信亦一樣。內地滬深指數一天之內回落9.24%,成交額達一千九百七十億元人民幣,相等於6%可流通股份轉手。過去十年政府並冇追資本增值稅(稅率20%),政府係有權追資本增值稅的(香港稅例係:如果你炒股票,所得利潤稅率15%)。至於追唔追?幾時追?由政府話事。一如女兒小時明白父親有權打佢手板仔、至於打唔打同幾時打?由父親話事。記憶中我老曹最後一次打小女手板仔係佢六歲那年。香港政府最後一次追炒股票稅係1973年,已係陳年往事。今天特區政府亦絕對有權追炒股票稅(Trading Tax),中央政府亦一樣;至於加釐印費亦一樣,至於做唔做又係另一回事。

P.S. 識唔識與做不做是兩碼子的事,不能拉上關係!

2月27日內地A股跌市可視為「走警報」,有助大大提升投資者的危機意識,但唔代表真係有事發生。內地人存錢入銀行只有二厘息(內地仍有利息稅),形成資金只有兩大出路:一、買樓。二、買股票或基金。
雷文  在 2007-3-1 12:16 PM 發表:

過去幾年,內地樓市在中央打壓下健康成長,未來內地A股命運相信亦一樣。內地滬深指數一天之內回落9.24%,成交額達一千九百七十億元人民幣,相等於6%可流通股份轉手。過去 ...

雷兄:謝帖!忽然講股,喱輪股好揾?
日前兩個高低位值得參考

昨日高位678.5水平以上,低位658.5水平以下,最佳止損位置!!

不知突破那一邊,或許繼續上落,當然低渣比高沽安全一點,因不一定跌回660以下,見好就收,祝君好運!!!
金魔  在 2007-3-1 12:22 PM 發表:

雷兄:謝帖!忽然講股,喱輪股好揾?

見到好野轉貼分享而已,都是搵餐晏!!!

魔老大昨晚D馬仔幫唔幫到手,得閒比兩隻山埃來嘆下好喎!!!

小時圖

補上小時圖
雷文  在 2007-3-1 12:25 PM 發表:

見到好野轉貼分享而已,都是搵餐晏!!!

魔老大昨晚D馬仔幫唔幫到手,得閒比兩隻山埃來嘆下好喎!!!

雷兄:喱輪挂住D金,無去煙酒,偶一投注;9、4、1、3,却常有意外惊喜當真的:D
:( 和日元波动有没有关系呢   忽忽   不晓得是不是被日本打劫了
雷文  在 2007-3-1 12:16 PM 發表:

過去幾年,內地樓市在中央打壓下健康成長,未來內地A股命運相信亦一樣。內地滬深指數一天之內回落9.24%,成交額達一千九百七十億元人民幣,相等於6%可流通股份轉手。過去 ...

謝帖! 股民好資料!
谢雷兄分析。。。
睡睡  在 2007-3-1 03:40 PM 發表:

:( 和日元波动有没有关系呢   忽忽   不晓得是不是被日本打劫了

謝謝!!!