匯海論壇 - 縱橫匯海財經網站

查看: 18986|回復: 9

港人說話特色

我就中了其中一個
爆笑---智能身份証

( )內的文字是將港式語言轉回正統文字.

接線生 : 多多薄餅店,請問有乜(有什麼)?幫倒你......

顧客 : 喂,我想叫......

接線生 : 先生,請你比你既智能咭號碼。

顧客 : 呀!請等等,12345678。

接線生 : 陳先生你好,你係住係元州街1號二樓,你既屋企(家裡)電話係53541177,你既公
司電話係70861366,你既手提電話係93945354。請問你依架係邊個電話打

顧客 : 屋企(家裡),點解(為何)你知道我所有電話號碼?

接線生 : 陳先生,因為我接通左智能系統。

顧客 : 我想要一個海鮮薄餅...

接線生 : 陳先生,海鮮薄餅唔岩(不適合)你喎。

顧客 : 點解?

接線生 : 拫據你既醫療紀錄,你有血壓高兼膽固醇偏高。

顧客 : ...你有乜介紹。

接線生 : 你可以試下我地低脂健康薄餅。

顧客 : 你點知我中意食呢種?

接線生 : 哦,你係上星期一係中央圖書館借o左本低脂健康食譜。

顧客 : 哎呀,好啦,我要個特大家庭裝薄餅,幾多錢?

接線生 : 唔,呢個都夠你一家十口食,80蚊(80元)。

顧客 : 可唔可以用信用卡?

接線生 :陳先生,唔好意思,請你用現金找數,因為你既信用卡已經過o左額,(超額)
你依架仲欠銀行$3,344.44。 仲未計你供樓欠款利息。
顧客 : 哦,我去附近提款機羅定錢先。

接線生 : 陳先生,拫據你既記錄,你今日提款機提款限額已經過o左.

顧客 : 唔好理喇,送薄餅黎先,我有錢係度。幾時送到?

接線生 : 大約45分鐘,如果唔等得可以你自己開車黎。

顧客 : 乜話! (什麼)

接線生 : 拫據系統記錄,你有一架綿羊仔(摩托車),號碼係PK1366。

顧客 : @#&***##%”:*&@*%$

接線生 : 陳先生,請你小心你既說話。

你係1997年7月14日用粗口鬧警察,判o左(了)有罪喎.

顧客 : (冇野講) (沒說話)

接線生 : 請問仲要D乜?呢?(請問還有什麼需要呢)?

顧客 : 無喇,呀係唔係有三罐可樂送?

接線生 : 係,不過拫據系統記錄你有糖尿病…………..

顧客:#(*$&@($*&@$......再見!
我就中了其中一個
小道消息 發表於 2012-12-5 05:50 PM http://www.mw801.com/big5/discuz/images/common/back.gif

愛情治療師
{:1_319:}
thx
有趣